Министерски съвет ще разглежда проекти на решение за назначаването на нов почетен консул в САЩ. Това ще се случи на редовното заседание на служебния кабинет в сряда - 16 ноември.

Предложението за почетен консул е г-н Кърк Джоуърз - американски гражданин, а седалището му ще е в град Прово - щата Юта.

Служебният кабинет ще разгледа проект на решение, внесен от служебния министър на външните работи Николай Милков за даване на съгласие за откриване на консулство и на Република Сърбия в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище град Благоевград и за даване на съгласие Митко Солаков – български гражданин да изпълнява функциите на почетно консулско длъжностно лице на Република Сърбия в Република България.

На заседанието си Министерски съвет ще разгледа проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите за общините за 2022 г. за компенсиране на извършените от родителите разходи за времето от 1 юли до 14 септември 2022 г. за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Проектът е внесен от служебният министър на образованието Сашо Панов.

Освен този проект ще бъде разгледан и проект на решение на служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев , който е свързан с обявяване на имоти – частна собственост, за имоти – публична собственост и за безвъзмездното им предоставяне за управление на национална компания „Железопътна инфраструктура” за изграждане на национален обект „Модернизация на ЖП линия София-Пловдив: жп участъци София – Елин Пелин и Елин Пелин – Септември, участък Елин Пелин – Ихтиман.