Милирдерът Ричард Брансън, който организира полети в космоса за богати, върна парите на милионера с български корени Шефкет Чападжиев, тъй като не може да го прати в Космоса. Причината за провалената сделка е, че Чап е платил на Брансън 175 000 долара още преди 15 години, но полетът на Virgin Galactic постоянно се е отлагал. "Всичко каквото съм искал – постигнал съм го, светът съм го обиколил, всички чудеса съм ги посетил - какво друго да направя освен да отида в Космоса. Обаче той много лъже. Няма ли да летя другата година, да върне парите.", каза през септември в интервю за BG VOICE Чападжиев. Брансън върна парите на българския милионер Чап, не може да го прати в космоса От компанията му ги върнали, но му задъжали 5% от сумата, твърди 84-годишният Чападжиев.

„Уморих се да чакам. Здравето ми вече не е толкова добро.

Постоянно получавам мейли, че трябва „да изчакам още малко“, разказва Чап.

 

Това се случва от 15 години и винаги трябва да излетим следващата година, обяснява Чападжиев. „Приятелите ми от България постоянно ме питат „Какво става?“, а аз няма какво да им отговоря. Само получава подаръци с логото на компанията, ключодържатели и космическо яке“, разказва един от най-богатите българи в САЩ. Той обаче не искал това, а просто да изпълни мечтатата си да полети в космоса.

„Те не ми гарантираха, че все пак ще има полет, дори и през следващата година“, обяснява Чап.

От компанитя потвърдиха, че са възстановили парите му, които за милионера не са от значение. Докато Чападжиев чакаше, Virgin Galactic имаше редица спънки с програмата. Най-лошото: един от космическите им кораби се разби по време на тестов полет през 2014 г., убивайки един пилот и ранявайки друг.

Но Брансън, с петима членове на екипажа от неговата компания за космически туризъм, най-накрая излетяха в космоса през юли 2021 г. Чападжиев казва, че полетът на Брансън миналата година го е направил оптимист за известно време, „но тази надежда изчезна“. Компанията планираше да започне да извежда плащащи клиенти в космоса през 2022 г., но вместо това реши да модифицира флота, за да позволи на Virgin Galactic да прави по-чести полети. Сега има планове да започне полети през следващата година.

Пътуване с един от тях сега струва до $450 000.

Дори на тази цена са продадени около 800 билета, според говорителя на Virgin Galactic, който не иска да каже колко други клиенти са се уморили да чакат и са поискали възстановяване на сумата.

 

Въпреки че няма да сбъдне мечтата си да полети в Космоса, Чападжиев казва, че е щастлив човек. Той е видял по-голямата част от света, летял е със свръхзвуковия Конкорд и най-хубавото от всичко е, че сега има внучка на година и половина. Само преди дни му се е родило и второ внуче - момиченце, от голямата му дъщеря. "Това е най-хубавото нещо, което имам в момента“, казва той. Преди година и половина пък стана дядо на малкия Вида Стравински Чападжиев от малката му дъщеря Сабрина.