Правителството ще поиска от НАТО да осигури доставянето на платените авансово 8 американски изтребителя F-16. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Страната ни ще отправи искане до Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) за доставка на изтребителите, оборудването към тях, както и радио-комуникационно оборудване, системи за обмен на информация. От правителствената пресслужба припомнят, че агенцията NSPA изпълнява програма по транспортни услуги за доставка на отбранителни продукти за държави членки на НАТО. Сделката за купуване на изтребителите е на стойност 2.1 млрд. лева и беше одобрена през 2019 г., след като първоначално президентът Румен Радев наложи вето върху осъществяването й. В началото на 2022 година беше одобрен и втори пакет от още 8 изтребителя, но на по-висока цена - близо 3 млрд. лв. По-високата цена за втората сделка се дължи на допълнителното въоръжение, което страната ни е поискала.

Към момента доставката им е планирана за 2025 година. До пристигането на новите бойни самолети страната ни ще трябва да продължи да поддържа старата съветска техника и бойните летища.

Според Радев самолетите ще дойдат чак през 2028 или 2030

За да не приземи преждевременно старите съветски машини, България разчита на Полша да получи двигатели за МиГ 29. Засега обаче е вероятно да бъдат доставени само два такива двигателя, което е недостатъчно. В същото време Министерството на отбраната прави сондажи за това дали не може да придоби заместващи изтребители на лизинг, докато пристигнат американските F-16. За подобно решение призова и президентът Румен Радев, според когото доставката на платените самолети ще се случи около 2028-2030 година.
“Взе се решение за ескадрилата F-16, но докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила ще минат много години. Минимумът е 2028-2030 г. Дотогава трябва да намерим решение. Вариантите, по които работят в Министерството на отбраната, са изтребители втора ръка на лизинг от съюзническа държава“, коментира в началото на месеца президентът.