Почти всички бюлетини за вота зад граница са изпратени, както и над половината от машините също. Това заяви Иван Кондов, председател на Работна група „Избори“ към МВнР. 

Най-много машини са изпратени в Турция,

като те вече пътуват за там. Очаква се да пристигнат в петък, обясни Калин Анастасов, зам.-председател на Работна група „Избори“ към МВнР. Той отбеляза, че зад граница в 301 секции ще се гласува с машина – в 238 с две машини, а в 63 с една машина. В Турция в 112 секции ще се гласува машинно, в  Обединеното кралство в 51 секции ще се гласува със 71 машини, в Германия в 45 секции ще се гласува с 81 машини, обясни той. Кондов припомни, че методическите указания за СИК и работата с машини са приети и публикувани от ЦИК. В понеделник, 26 септември, изборната администрация ще проведе обучение за представителите на външно, които ще бъдат командировани за членове на СИК.

С особено внимание се следи конфликта с Русия,

заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев. Последните новини от Русия показват ескалация на конфликта, каза той.Коджабашев потвърди и позицията на министерството, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.