Режисьорът на Народния театър Александър Морфов заяви пред БНР, ГЕРБ и ДПС никога няма да му простят за позицията и това, което говори за тях.

Пред националното радио той добави не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност на главен режисьор ще отпадне, но решението да бъде "изчистен" от театъра е взето отдавна.

"Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев, поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра."

Според появила се вчера информация от Народния театър Велислава Кръстева. Вече четири месеца продължава скандалът, избухнал в края на октомври, когато вратата на Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай". За деянието вина пое Александър Морфов, който я обвини в политическа пропаганда.

"Цялата помия, която се изсипа върху мен, с всичките инсинуации и лъжи, всичко това беше направено, за да ме освободят", коментира още режисьорът пред БНР.

"Както преди пет години Мариус Донкин свали всички мои представления и бях освободен от театъра. Структурите ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и това, което мисля и говоря за тях. Тези структури съсипаха България и продължават да я съсипват... Това е, което се случи в Народния театър - няма връзка с никакво творчество, с надежди, с бъдеще. Най-лошото е, че това се превърна в модел за съществуване на поколението." 

За директора Васил Василев, по чиято покана Морфов се завърна на работа в Народния театър, режисьорът каза: "Никога в живота си не съм бъркал толкова много в преценката си за човек. Бях подведен, бях излъган, не можах да прозра тази номенклатурна същност. Но, разбира се, аз имам голяма вина за това, че тогава му повярвах и го уговаряхме той да се съгласи да стане директор на Народния театър, като аз сега си давам сметка, че всичко е било планирано много преди това"