Тежката зимна буря, която затрупа по-голямата част от страната през уикенда е причина за смъртта на 7 души в средните щати и остави десетки хиляди без ток. Според властите в Илинойс най-малко един човек е загинал в следствие на студените зимни условия. [caption id="attachment_39585" align="alignnone" width="740"] Снимка: БТА[/caption] Снежна буря достигна щатите от средната част на атлантическото крайбрежие, наложи спирането на работата на международното летище "Дълес"във Вашингтон и отмени стотици полети. Най-тежко беше положението в Мисури, където паднаха 46 см сняг. Щатският патрул в щата съобщи за най-малко 4 души загинали заради бурята и поне дузина други ранени в преспите. Повече от 120 полета на Lambert International Airport е Сейнт Луиз бяха отнменени

Общо 1624 полета бяха отменени в неделя. Повечето от тях са от и за вашингтонските летища "Дълес" и "Роналд Рейгън". Други 3113 полета бяха забавени.
"Федералната авиационна администрация на САЩ наложи спиране на полетите за летище "Дълес" поради времето, което засяга, както пристигащите, така и заминаващите полети", съобщи летището в Туитър. Няколко големи авиолинии отмениха таксите за замяна или повторна резервация на полети. Канадски авиодиспечери купиха стотици пици за американските си колеги през последните няколко дни, за да покажат солидарността си по време на частичното спиране на работата на федералното правителство на САЩ. Инициативата е започнала в четвъртък, когато служители в контролния център в Едмънтън събрали пари, за да купят пайове за диспечерите на летището в Анкъридж, щата Аляска. Скоро се включили и служителите на други обекти. Към неделя следобед американски авиодиспечери са получили около 300 пици. Много от тях изразиха благодарността си в социалните медии. Според Питър Дъфи, директор на канадската асоциация на авиодиспечерите, много от членовете й са търсели начин да изразят солидарността си с колегите си от САЩ.
Около 10 000 американски авиодиспечери в САЩ работят без заплащане от края на декември поради частичното спиране на работата на правителството.
Дълги опашки и видимо недоволни пътници са новата реалност след 24-тия ден, в който федералното правителство не работи. Пътниците на Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport чакаха повече от час, за да минат през проверката на TSA за вътрешни полети, а служителите на скенерите на летището не получиха чекове и тази седмица. [caption id="attachment_39586" align="alignnone" width="740"] Снимка: БТА[/caption]

Повече от 100 хиляди домакинства и бизнеси в Мисури, Канзас, Северна Каролина и Вирджиния останаха без електричество и в понеделник. Хиляди ученици в столицата Вашингтон си останаха вкъщи след като занятията им бяха отменени.

Магистралите и междущатскиите пътища са почистени, но голяма част от пътата мрежа в страната остава опасна и властите предупреждават шофьорите да бъдат изключително внимателни както с тънкия лед по настилката, така и с купищата сняг струпани заради почистването.