Роденият в Стара Загора Михаил Михайлов си сменя името на Майкъл Каравастев. Има две деца и съпруга, с които живее в Сан Франциско

Най-малко 12 години зад решетките ще получи българин, арестуван и вече осъден за това, че е пренасял нелегално марихуана. Съдебните заседатели в окръг МакХенри, Илинойс, намериха Майкъл Каравастев за виновен за трафик на над 32 кг марихуана.

42-годишният мъж е с родно име Михаил Михайлов и живее със семейството си в Сан Франциско, където е собственик на малка транспортна компания. Той обаче си сменя името на Майкъл Каравастев.

Българинът е пътувал през МакХенри на 3 декември 2012 г., когато полицията го спира. С помощта на кучета от К-9 те откриват наркотици в неговия ван.

Марихуаната е била в картонени кутии в дървено пале, оборудвано с ароматизатор, който да разсее миризмата на дрогата.

Именно тези кутии докара прокуратурата в съдебната зала в МакХенри. Според тях миризмата ясно е показвала какъв е бил товарът и българинът е знаел много добре това. "Той пое риска, заложи и загуби", каза зам.-прокурор Ранди Фрийз в заключителните си пледоарии в процеса срещу Майкъл Каравастев. "Ние сме тук, за да го държим отговорен."

След около три часа обсъждане на 25 май съдебните заседатели намерили Каравастев за виновен за трафик на марихуана, незаконно притежание с намерение да достави марихуана и незаконно притежание на марихуана.

Каравастев е пренасял дрогата от Рино, Невада, и според властите тя е струвала повече от 600 хиляди долара.

Прокуратурата твърди, че човек в Рено е платил на Каравастев $8,000, за да направи доставката до МакХенри. Тази сума е два пъти от нормалната тарифа за това разстояние.

Прокурорката Ранди Фрийз каза, че Каравастев трябва да се е ползвал с доверието на доставчика в Рино и описва двамата мъже като "големите наркодилъри", работещи по "изтънчена бизнес схема".

Тя отчете силната миризма на канабис в съдебната зала и каза на съдебните заседатели, че ако те могат да го помиришат сега, четири години по-късно, то Каравастев трябва да е усетил миризмата в микробуса. И ако той го е усетил или видял и бил "нормален невинен човек", е щял да се обади на полицията. "Той е знаел какво има там, знаел е какво прави", каза тя.

По време на процеса детективи свидетелстваха, че са били предупредени от информатор, че Каравастев ще изпълнени доставката. Те заявиха още, че българинът си признал по време на разпит, че е знаел, че пренася наркотици и че това е третата му такава доставка.

Обвинения са повдигнати и срещу доставчика в Рено, но от прокуратурата отказаха повече коментар по темата.

Адвокатът на българина твърдеше през цялото време, че Каравастев не е знаел какво има в микробуса му и обвиненията срещу него са резултат от грешка, езикова бариера и "нечестна лоша работа на полицията". Каравастев използва преводач от български език по време на процеса, но прокуратурата заяви, че той разбира добре английски.

Адвокатът му Стивън Ричардс твърди, че няма видео или аудио запис от разпита на Каравастев, нито е налице някакъв писмен документ, който потвърждава признанието на българина. Според него арестът на Каравастев е бил "постановка", организирана от полицията и информатора. "Информаторите са необходими, но това е опасна работа", каза Ричардс. "Те лъжат и ще направят всичко, за да се измъкнат от собствените си проблеми."

След като съдебните заседатели прочетоха присъдата, от прокуратурата настояха, че има опасност Каравастев да се укрие и поискаха незабавно да бъде отведен в ареста.

Преди да му поставят белезниците, Каравастев се обърна и прегърна жена си. Роденият в Стара Загора българин има две деца, които живеят в района на Сан Франциско.

Съдията ще обяви присъдата му на 14 юли, но тя ще бъде най-малко 12 години.