сн. Уикипедия

Веселин Вълчев, консултант по натуропатия

Всички знаем колко неприятни са грипните епидемии по време на зимните месеци. През последните пет-шест години нашето семейство изстрада от гриповете. Налагаше се често да посещаваме доктори. Както обикновено те предписваха различни антибиотици. Моята дъщеря се измъчи най-много. Поради грипни заболявания се наложи да взема антибиотици всяка зима, като например Amoxycillin, Ciprofloxacin и макар и по-бавно преодоляваше гриповете. Но това се повтори 5-6 години наред и накрая се получиха отрицателни ефекти по отношение на други вътрешни органи.

При последното изследване тази зима откриха, че е получила увреждане на черния дроб и бъбреците. Дъщеря ми от 9-10 месеца често получава бъбречни възпаления, бактерии в урината и възпаления на пикочния мехур. А тя е само на 15 години. Поради тези увреждания ние се отказахме от антибиотично лечение. След като прочетохме по интернет повече информация за възможните усложнения от честата употреба на антибиотици, се учудихме колко сме били непросветени по въпроса. Искаме да получим по-конкретна информация за възможни алтернативни методи за лечение с натурални вещества за укрепване на имунната система на организма и подобряване на собствената защита на организма срещу бактерии и вируси. Валери Т.

---

По въпроса за  антибиотичното лечение и възможните отрицателни ефекти има доста дискусии по света. Аз ще се постарая да опиша някои научни факти. Още по време на откриването на пеницилина се е смятало, че това е голямо постижение в медицината. За момента в следвоенните години е било така. Но през 1973 г. медиците открили, че например златистият стафилокок, който причинява сериозни заболявания, съдържа фермента пеницилаза, който неутрализира действието на антибиотика, тоест няма лечебно действие. През 1992-1993 г. медицински експерти са открили, че са се появили разновидности на отдавна известни микроорганизми, придобили устойчивост към  всички известни антибиотици, произвеждани за момента. Лекарите в развитите страни се сблъскват с инфекции, предизвикани от ентерококови бактерии, които не се поддават на лечение с известните антибиотици.

В днешно време в медицината са известни три механизма, способстващи развитието на устойчиви микроорганизми спрямо антимикробни лекарства. Първо: появата в гените на микробите на различни мутации. Те могат да изменят спектъра на активност на бактериалните ферменти, които неутрализират антибиотиците. Второ - обмен на генетичен материал между клетките. Трето - селекция на по-устойчиви микроорганизми под влияние на избирателното действие на антибиотиците и също поради масовата им употреба. По същество тези генетични мутации водят до изменение м структурата на ферментите в микроорганизмите и като резултат се увеличава значително броят на антибиотиците, които не действат! Такива мутации постоянно настъпват и се образуват стотици и даже хиляди микроорганизми с нови свойства, които не се поддават на антибиотично лечение. Този факт често принуждава лекарите да предписват последователно различни антибиотици и в по-големи дози, докато „уцелят" най-подходящия за конкретния пациент. Но това сериозно вмешателство в сложните механизми на имунната система (собствената вътрешна защита на организма) не остава безнаказано.

Практиката демонстрира често отрицателни ефекти: увреждане на черния дроб, бъбречни функционални нарушения, токсиниране на лимфните възли и като цяло отслабване на защитните функции на тялото. Такива пациенти са все по-податливи на различни микробни агенти и инфекции и практически често боледуват. Техният организъм губи основни качества, изработени в течение на хиляди години в човешката еволюция на планетата Земя. Един пример за такова качество (защитна реакция) - при появата на микробни агенти в която и да е част на тялото активната (неувредена) имунна система действа незабавно. В зоната на бактериалното струпване се изпращат хиляди  фагоцити, които бързо блокират бактериите и ги унищожават. Този процес е много ефективен, почти уникален. Но при отслабена и увредена имунна система (след честа употреба на антибиотици) този процес е бавен и често неефективен! Тук логически следва изводът, че трябва да пазим тази уникална защитна система. И още по-важно е, ако по известни причини нашата имунна система е отслабена, как да я укрепваме и поддържаме на високо ниво.

Съвременната натуропатия в Америка вече разполага с натурални биоактивни вещества, които действат подобно на антибиотиците, но са безвредни. Има клинични изследвания, които показват много добър ефект на продукти като Propolis extract, Turmeric extract, Oil of Oregano extract  и други. Te могат да се комбинират с някои натурални антиоксиданти и тогава ефектът е почти същият като при употребата на  синтетичните антибиотици. Този метод на лечение има голямото предимство, че се избягват всякакви странични отрицателни ефекти за други вътрешни органи. Имунната система на човека с нейните сложни защитни  функции се активира много добре и в много голям процент от случаите отпада нуждата от синтетични антибиотици. Това е напълно доказан факт, но не му се дава необходимата гласност.

Фармацевтичната индустрия в Америка печели много милиарди долари и тя е монополизирала телевизионните канали с нейните безкрайни реклами, като така диктува на американските лекари какво да предписват на милионите пациенти. Поради съществуващите закони тук фармацевтичният гигант е като мафия, която защитава огромните си печалби, манипулирайки мисленето на хората и плащайки големи пари за денонощни реклами. Неслучайно скандалите с лекарства нямат край и много често отрицателните им ефекти предизвикват други заболявания и създават нови проблеми. Не се дава сериозна гласност на факта, че ежегодно в американските болници под контрола на лекарите умират около 110-125 хиляди пациенти заради  отрицателните ефекти на „модерните" лекарства. Немалък процент са случаите на грешно комбиниране на лекарства, което води до силни токсични ефекти.

Също кошмарният проблем с така наречените Super bugs в болниците от последните 11-13 години си остава напълно нерешен. Медицинските експерти, работещи по този проблем, пръскат милиони долари в техните лаборатории, но тези Super bugs поне засега си остават нерешим проблем. Основната  причина за появяването на тези Super bugs e масовата и безогледна употреба на силни антибиотици от последните 15-20 години. По този световен проблем има доста конкретна информация в интернет на различни езици и от различни  независими изследователи.