Полша ще закупи от САЩ ракети с далечен обсег на стойност 677 млн. евро, за да повиши отбранителните си способности и да се противопостави на потенциалните руски заплахи, съобщиха от Варшава. Договорът, който трябва да бъде официално подписан, е част от бързата модернизация на полската армия, ускорена от нахлуването на Русия в Украйна.

"Войната в Украйна показа колко е важно да можем да изстрелваме ракети по цели дори далеч от фронтовата линия, а обсегът на ракетите, които ще бъдат закупени, е около 1000 км", заяви полското министерство на отбраната.

Така наречените Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) ще бъдат доставени между 2026 и 2030 г., добави министерството.

Полша вече разполага с ракети JASSM с обсег на действие 370 километра, които се използват от нейните многоцелеви бойни самолети F-16, произведени в САЩ.

Варшава е увеличила бюджета си за отбрана до около четири процента от БВП, което е най-високата стойност сред страните от НАТО. Тя също така започна серия от покупки на военно оборудване за милиарди долари, главно от САЩ и Южна Корея.