Полският лидер Доналд Туск заяви, че страната му е готова да "съфинансира" износа на украинско зърно за трети страни в опит да намали напрежението относно евтините украински селскостопански стоки. Недоволни полски фермери блокират гранични пунктове с Украйна и задръстват магистрали в знак на протест срещу нелоялната конкуренция, която според тях представлява стоката, влизаща на полския пазар от източната им съседка, разкъсвана от война.

В речта си заедно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който посети Варшава на връщане от Украйна, министър-председателят Туск заяви, че са разговаряли за това как "радикално да увеличат" износа на украинско зърно за по-бедните страни, които имат нужда от него.

"Полша е готова да участва активно в такива дейности и да ги съфинансира", каза Туск пред репортери, без да уточнява каква е схемата.

Русия е блокирала ключови черноморски търговски пътища, използвани от Украйна за износ на селскостопанска продукция. В стремежа си да подпомогне икономически Киев, през 2022 г. Европейският съюз реши да свали митата за украинските стоки, преминаващи през 27-те държави от блока по шосе.

Но логистичните проблеми означават, че голяма част от украинския износ на зърнени култури се натрупва в Полша, членка на ЕС, което подбива цените на местните производители. Туск заяви, че увеличаването на износа на зърно от Украйна за други страни "може да бъде голямо облекчение за полските и европейските земеделски стопани, за Украйна и за онези, които чакат евтина храна в други региони на света".

Връзките на Полша с Украйна стават все по-обтегнати заради граничните блокади и спора за зърното, като поне четири пъти полски фермери са разсипвали украинско зърно от камиони и товарни влакове. В неделя осем вагона, превозващи украинска царевица, бяха отворени и тонове зърно се изсипаха на железопътните релси.

В отговор Киев призова Варшава да сложи край на "безнаказаността" за "вандалските актове". Туск заяви, че новото напрежение във връзка със зърното представлява "критичен момент" в отношенията между двете страни. Той призова Европейския съюз и Украйна да работят заедно за намиране на решение.

"Би било най-големият идиотизъм в историята на нашите народи, ако сега изпаднем в противоречие и не намерим решение на този въпрос", каза Туск,
"Защото ние се нуждаем един от друг както никога досега."