"Нетфликс", пръсни се от яд" - така започва Кристиан Оливър, автор в авторитетното издание Politico, статията си под заглавие "Каскета срещу Тиквата": българската мафиотска държава достигна своя преломен момент".

Главните герои в историята са бандитски изглеждащият главен прокурор Иван Гешев по прякор "Каскета" и също толкова бандитски изглеждащият бивш премиер Бойко Борисов с прякор "Тиквата" - така въвежда в темата читателите си изданието. Politico уточнява, че в центъра на кризата стои изключително важната роля на главния прокурор.

Откакто Гешев оцеля след протестите през 2020-а година, неговата смяна изглежда почти невъзможна, отчасти заради близките му отношения с Борисов, припомня медията. "Но сега нещо се е пречупило и е предизвикало гражданска война в мрачното сърце на българската държава." Според автора на статията това може да даде искрица надежда на онези, които се надяват да изчистят Авгиевите обори от корупцията.

 Politico разказва за пресконференцията на Гешев, с която той отвърна на политическия удар. Главният прокурор на България намекна, че управляващата класа се опитва да убие него и семейството му, както и, че е готов да разкаже за корупцията по високите етажи на властта, посочва списанието.

Много фигури от опозицията обаче смятат, че става дума за политически театър в момент, в който нещата се обръщат срещу Гешев. Цитирани са изказвания на Асен Василев от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от ДСБ.

Politico откроява и асоциацията, която Гешев прави между себе си и убития италиански магистрат Джовани Фалконе. Спира се на твърденията му за предложения му посланически пост и цитира думите на главния прокурор за "политическия боклук" в българския парламент.

Партията на Борисов изигра ключова роля за избирането на Гешев за главен прокурор през 2019-а година, припомня изданието. Когато миналата година бившият премиер бе арестуван, магистратът му се притече на помощ, след което прокурорите определиха случая като абсурден и политически мотивиран.

Сега обаче ситуацията е променена. Гешев припомня язвително за знаците на приятелство между Борисов и Путин. "Дори някои бивши министър-председатели подариха кученца на Путин." 

Какви са причините за политическата буря?

Politico повдига въпроса за причините, предизвикали разрива между Борисов и Гешев. Според изданието отговорите на този въпрос не са ясни. "Възможно е Борисов най-накрая да е разбрал, че Гешев се е превърнал в такова бреме, че е трябвало да го постави под натиск да се оттегли, ако иска самият той да запази политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да съживи позицията си на европейската сцена", пише изданието.

Описана е и парадоксалната ситуация, в която българското правосъдно министерство защитава заместник-главния прокурор Борислав Сарафов от главния прокурор. В същото време Гешев изисква от Висшия съдебен съвет дисциплинарни мерки срещу заместника си.

Възможно е политическият натиск накрая да осигури необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще има думата в политически план, пише още  Politico. В същото време Гешев твърди, че има злепоставящи материали за членовете на ВСС.