Apple потвърди, че хитовата мобилна игра Pokemon Go е разбила рекорда за брой тегления през първата седмица на което и да е приложение в историята на онлайн магазина за приложения на iOS. Постижението е особено впечатляващо, при положение че играта не беше налична за всички държави от самото начало.

Първоначално тя се предлагаше само в Австралия, Нова Зеландия и САЩ, като това се случи съответно на 5 и 6 юли т.г. Постепенно навлезе и на други пазари, но се появи в най-важния от тях, Япония, едва в края на миналата седмица.

Засега Apple не уточнява колко точно са били тегленията на Pokemon Go. Анализаторската компания Sensor Tower съобщава пред сп. Fortune, че според нейните изчисления инсталациите за първата седмица са 7.2 млн. За сравнение - предишният рекордьор - Angry Birds 2, е регистрирал 2.2 млн. инсталации за първата седмица.

Pokemon Go се представя добре и за Android. Според официалните данни в онлайн магазина на Google там инсталациите вече са между 50 млн. и 100 млн.

Макар и безплатна, Pokemon Go предлага допълнителни покупки в самата игра. Според анализаторската компания SuperData Research за първата си седмицата играта е генерирала приходи в размер на около 14 млн. долара, което прави около $2 млн. дневно.

А в Саудитска Арабия Висшият духовнически съвет поднови религиозния едикт от 2001 г., забраняващ по принцип всякакви покемони. В текста се вписва и Pokemon Go. Това стана в отговор на многобройните публичните призиви да бъде казано дали играта е дяволска. Въпреки че тя все още не е публикувана официално в консервативната държава, вече бе свалена от мнозина от пиратски сървъри. Постоянният комитет за религиозни изследвания публикува религиозния едикт от 2001 г., забраняващ покемоните в страната „след получаването на много въпроси от населението". Според духовническото тяло играта съдържа символи на „международния ционизъм", християнски кръстове, масонски символи и символи от шинтоистката религия, коренна за Япония. „Покемон е неислямски, защото съдържа политеизъм", пише в едикта.