Социалните мрежи са твърде... социални. Те не са подходящи за хората, които не обичат да споделят всичко с всеки и постоянно да знаят къде са приятелите им. Но пък функциите са полезни и интересни и всеки трябва да може да ги ползва. Тази объркана на пръв поглед логика стои зад първата по рода си антисоциална социална мрежа. Тя се казва ,,Клоук" и е създадена с идеята да помага на всеки, който иска да избягва реални срещи с определени хора.
Но има и уловка. За да работи, ,,Клоук" ще разчита на традиционните социални мрежи. Тя ще може да се свързва с профилите на различни подобни онлайн общества, за начало Foursquare и instagram. Приложението следи действията на "приятелите" на потребителя, основно от кои места са се регистрирали като присъстващи, и ги поставя на картата.
Всеки потребител ще може да създава ,,флагове" за конкретни личности, които не иска да среща. Така той ще бъде уведомяван, когато те преминат определен от него радиус, и той ще може да прецени какво да направи, за да избегне среща. ,,Мисля, че видяхме пика на социалните мрежи. Нещата като Twitter и Facebook са претъпкани асаньори, където всички сме набутани накуп. Мисля, че антисоциалните услуги ще започнат възход. Ще видите все повече подобни проекти", коментира Крис Бейкър, който е един от създателите на приложението.
Бейкър е почитател на този род идеи. Друга негова услуга е Hate with Friends. Тя позволява на хората да проверят дали те и даден техен приятел във Facebook изпитват взаимна неприязън един към друг. Сайтът дори уведомява потребителя, когато прецени, че нов приятел вече не изпитва добри чувства към него.