Пожар избухна в американски завод в Латвия, която произвежда дронове за армията на Украйна и съюзниците й от НАТО, съобщава "Франс прес". 12 полицейски автомобила, девет пожарни коли и пет линейки се отзоваха на мястото на инцидента. Заводът е собственост на американската фирма Edge Autonomy и е разположен в покрайнините на латвийската столица Рига.

"В производствената сграда е възникнал пожар с висок риск, който предизвиква голямо количество дим", съобщиха от противопожарната служба в Туитър.

Американската компания, чието седалище е в Калифорния, произвежда безпилотни летателни апарати за разузнаване и наблюдение.

В края на миналата година украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че Киев планира да похрачи 20 млрд. гривни (545 млн. долара) за закупуване на дронове. Страната обмисля закупуването на безпилотни летателни апарати за широк спектър от приложения - ударни дронове, както и за артилерийска корекция, доставка на боеприпаси, евакуация на ранени и др. По-рано Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Украйна формира ударни роти от безпилотни летателни апарати. Украинското военно ръководство заяви, че подобни формирования ще бъдат първите в света.