Иран досега не е доставял балистични ракети на Русия и може да не го направи в резултат на дипломатическия натиск и вътрешните политически сътресения, каза старши съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Той заяви още пред Guardian, че руските сили вече са изчерпали първата си партида ирански дронове и имат в запасите си собствени крилати ракети, достатъчни само за още „два или три“ масови удара срещу Украйна. Русия се опита да попълни своя арсенал с предложение за закупуване на ирански ракети. Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев посети Техеран през ноември и в списъка си с покупки е имал ракети. Но, според Подоляк, сделката все още не е осъществена. „Иран беше подложен на огромен дипломатически натиск и протестите също увеличиха натиска върху правителството“, каза той пред Guardian от офиса си в Киев.

„Правителството започва да губи властта си върху иранското общество и техните вътрешни проблеми нарастват. Ето защо те просто нямат време да се занимават с Русия. Това не е техен приоритет.” В отделен брифинг западни служители до голяма степен се съгласиха със забележките на Подоляк, като подчертаха, че Русия е изразходвала запасите си от ирански дронове за период от два месеца, най-вече във вълни от атаки, насочени срещу енергийната мрежа на Украйна. Според западен служител, пожелал да остане анонимен,

Русия е „изчерпала“ иранските дронове преди около две до три седмици

и „очаква повторно снабдяване“, докато преговорите за ракетите продължават. Според Украйна Иран първоначално е доставил до 2400 от своите дронове, които са били използвани в смъртоносни атаки срещу градове като Киев и Запорожие. Запасите им са „почти изчерпани“, добави Подоляк, но „доколкото знаем“ Иран е предал технологията на Русия, така че зависи от Москва да направи още. Западните правителства също смятат, че Иран не е взел решение дали да достави на Русия ракети, отразявайки отчасти колко далеч Техеран иска да бъде въвлечен във войната в Украйна и дългосрочните му отношения с Москва. „Иран ще иска да обмисли внимателно какво да направи, но също така ще има по-задълбочен разговор за това какво споразумение ще постигнат иранците и руснаците“, добави служителят. Подоляк каза, че вярва, че все още се водят преговори между Москва и Техеран относно ракетите и че като част от своята преговорна позиция руското правителство е предложило свои собствени „главорези“, имайки предвид експерти в смазването на бунтове, за потушаване на националните анти - правителствени протести. „Така че преговорите продължават, но към днешна дата на Русия не са прехвърлени никакви ракети“, каза той.