Ако следите жилищния пазар през последните няколко години, вероятно сте чували за нарастващите предизвикателства, свързани с достъпността. Но според експерти ключовите фактори, които определят подходящ ли е моментът за покупка на жилище, се очаква да се подобрят тази година. Селма Хеп, заместник главен икономист в CoreLogic, споделя: „… с бавно подобряваща се достъпност и по-оптимистична икономическа перспектива, отколкото се смяташе досега, жилищният пазар може да покаже устойчивост през 2023 г.“ Трите мерки, използвани за установяване достъпността на жилищата, са: 1) цените на жилищата; 2) ипотечните лихви и 3) заплатите. Ето по-отблизо всеки един:

  1. Ипотечни лихвени проценти

Лихвите по ипотечните кредити скочиха до над 7% миналата година, което накара много купувачи да отложат плановете си. Но днес нещата изглеждат различно, тъй като лихвите започват да падат. Джордж Ратиу, старши икономист в realtor.com, обяснява: „Нека отпразнуваме една добра новина. Ипотечните лихви падат. Тъй като инфлацията показва осезаемо забавяне, очаквам лихвите по ипотечните кредити да последват примера през следващите месеци.“ Дори малка промяна в ставките може да повлияе на вашата покупателна способност. Надя Евангелу, директор по прогнозиране на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), дава следния контекст: „С лихва от 6% вместо 7%, купувачите плащат около 2700 долара по-малко всяка година за своята ипотека. В резултат на това притежаването на дом става достъпно за около 1,4 милиона повече наематели и 4,3 милиона повече собственици на жилища.“ Ако 7-процентната ставка е спряла плановете ви за закупуване на жилище в края на миналата година, това може да е възможността, от която се нуждаете, за да се върнете на пазара. Уверете се, че работите с екип от експерти, които познават най-новите лихви по ипотечните кредити и могат да ви дадат най-добрия съвет за текущия пазар. Подходящ ли е моментът за закупуване на жилище Подходящ ли е моментът за закупуване на жилище
  1. Цени на жилищата

Вторият фактор са цените на жилищата. Те „скочиха до небето“ по време на пандемията. Когато обсъжда цените на жилищата през 2023 г., Лорънс Юн, главен икономист в NAR, казва: „След големия бум през последните две години по същество няма да има промяна на национално ниво. Половината от страната може да изпита малки покачвания на цените, докато другата половина може да види леки спадове на цените“. Така че, докато цените вероятно ще останат непроменени тази година на някои пазари, други могат да видят малки печалби или леки спадове. Всичко зависи от вашия район. За да разберете какво се случва на вашия пазар и как цените влияят на достъпността, свържете се с доверен специалист по недвижими имоти.
  1. Заплати

Последният компонент в уравнението за достъпност са заплатите. Графиката по-долу използва данни от Бюрото по трудова статистика (BLS), за да покаже как заплатите са се увеличили с течение на времето: Подходящ ли е моментът за закупуване на жилище Тъй като заплатите се покачват, много купувачи имат нови възможности на пазара. Въпреки че пречките за достъпност не изчезват напълно тази година, въз основа на текущите тенденции и прогнози, 2023 г. трябва да донесе известно облекчение на купувачите на жилища, които са изправени пред нарастващи предизвикателства. Както казва Майк Фратантони, главен икономист в Асоциацията на ипотечните банкери (MBA): „Очаква се лихвите да се понижат през годината, а ръстът на цените на жилищата се очаква да се охлади, като и двете ще помогнат за справяне с предизвикателствата за достъпност.“ В заключение, ако имате допълнителни въпроси, нека се свържем. Също така уверете се, че имате доверен кредитор, за да можете да проучите възможностите си за финансиране. Може да сте по-близо до притежаването на дом, отколкото си мислите.
„Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.“