Уолтър Кънингам, последният астронавт от първия космически полет на НАСА с екипаж през 1968 г., почина на 90-годишна възраст, съобщиха от американската космическа агенция.

Кънингам, чиято мисия

"Аполо 7" през 1968 г. откри пътя за първото кацане на човек на Луната няколко месеца по-късно през 1969 г., почина във вторник сутринта в Хюстън, се казва в изявление на НАСА. "Уолт Кънингам беше пилот на изтребител, физик и предприемач, но той беше преди всичко изследовател. На "Аполо 7" - първото изстрелване на мисия "Аполо" с екипаж, Уолт и неговите колеги от екипажа влязоха в историята, проправяйки пътя за поколението "Артемида", което виждаме днес", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън. "НАСА винаги ще помни приноса му към космическата програма на нашата страна и изразява съболезнованията си на семейство Кънингам", добави Нелсън. След смъртта му семейството на Кънингам също отдаде почит на покойния астронавт: "Бихме искали да изразим огромната си гордост от живота, който той изживя, и дълбоката си благодарност за човека, който беше - патриот, изследовател, пилот, астронавт, съпруг, брат и баща. Светът загуби още един истински герой и той ще ни липсва много." Роден през 1932 г. в Айова, през 1960 г. Кънингам получава бакалавърска степен по физика с отличие и магистърска степен по физика с отличие през 1961 г. от Калифорнийския университет. През 1974 г. завършва докторантура по физика и програма по корпоративен мениджмънт в Harvard Graduate School of Business.

Кънингам се присъединява

към Военноморските сили през 1951 г. и изпълнява 54 мисии като пилот на нощен изтребител в Корея. "Кънингам е натрупал повече от 4500 летателни часа в 40 различни самолета, включително повече от 3400 в реактивни самолети", се казва в изявлението на НАСА. През 1963 г. е избран за член на третия випуск астронавти на НАСА. Кънингам служи като резервен пилот на лунния модул за „Аполо 1” и водач на екипажа за отменения „Аполо 2”, преди да бъде назначен в екипажа на „Аполо 7”. За първия пилотиран полет на космическия кораб "Аполо" - "Аполо 7", той е избран за пилот на лунния модул за 11-дневната мисия. "Заедно с Уолтър М. Шира-младши и Дон Ф. Айзеле той тества маневрите, необходими за скачване и среща в лунна орбита, като използва третата степен на ракетата носител "Сатурн IB", се казва в изявлението на НАСА. "Екипажът завърши успешно осем теста, като запали двигателя на сервизния модул, измери точността на работата на всички системи на космическия кораб и осигури първото телевизионно предаване на живо на дейностите на екипажа на борда", се допълва в него.

Членовете на кораба

"Аполо 7", включително Кънингам, спечелиха "Еми" под формата на специална награда на Националната академия за телевизионни изкуства и науки. "263-часовият полет, дълъг 4,5 милиона мили, се разби на 22 октомври 1968 г. в Атлантическия океан", се допълва в съобщението.