С Жаклин Кенеди

Почина Рейчъл Мелън-Бъни. За онези, които не знаят или са забравили това име - тя бе заможна покровителка на модата и изкуството, приятелка на бившата първа дама Жаклин Кенеди и политически дарител, който финансира със стотици хиляди долари бившия кандидат за президент Джон Едуардс. Някога около тези пари се разгоря скандал, понеже се оказа, че г-н Едуардс ги е използвал, за да скрие любовницата си. Рейчъл Мелън издъхна миналата седмица на 103-годишна възраст. Семейството й и нейният дългогодишен адвокат съобщават, че тя е починала от естествена смърт в любимото си имение във Вирджиния, простиращо се на площ от 4 хил. акра, където често е посрещала кралски особи, звезди и политици и рядко е напускала.

Г-жа Мелън е живяла почти в уединение, като в живота й са преобладавали изкуството, модата, конете, редките книги и изключителните градини. След като прекарва по-голяма част от живота си в опити да се скрие от света, тя попада в светлината на прожекторите, когато през 2011 г. Едуардс е обвинен, че използвал пари от кандидатпрезидентската си кампания, между които и $750,000 от Мелън, за да скрие съществуването на любовницата си Риел Хънтър и тяхното дете. По-късно той е оправдан, а Мелън не е обвинена в нарушаването на закона. Според нейни приятели г-жа Мелън трябва да бъде запомнена повече с нейния принос към света на градинарството, изкуството и модата, отколкото с този скандал. ,,Тя бе невероятен човек, казва нейният приятел, вътрешният дизайнер Браян Хъфман. - Последната истинска американска аристократка."

Дядото на Мелъм - Джорд У. Ламбърт, създава компанията ,,Листърин". Нейният баща Джералд Ламбърт пък основава компанията ,,Уорнър-Ламбърт", която произвежда всичко - от дъвки ,,Детнтайн" до самобръсначки ,,Шик", преди да бъде придобита от ,,Пфайзър" за $110 млрд. през 2000 г.

През 1932 г. Бъни се омъжва за Стейси Баркрофт Лойд-младши, бизнесмен, който се занимава и с отглеждането на коне. След развода им се омъжва за неговия приятел Пол Мелън, син на влиятелния банкер и политик Андрю Мелън, който по това време се смята, че е най-богатият човек в света. Пол Мелън, известен колекционер на предмети на изкуството, филантроп и собственик на породисти коне, умира през 1999 г. на 91-годишна възраст. Когато решила да дари пари на Едуардс, го направила, защото политикът й приличал много на Джон Кенеди. В крайна сметка тя му дарява повече от $6 млн., без да се интересува от по-нататъшната им съдба. Г-жа Мелън е била легенда в градинарството и в дизайна на дрехи. Когато била на 5 години, нейният баща й подарил малка градинка вкъщи, с което породил любовта й към отглеждането им. Мелън, която е самоук ботаник, е помолена от своята приятелка Жаклин Кенеди да проектира градината с рози на Белия дом. Тя създава и друга градина в Белия дом, която е посветена на Джон Кенеди след смъртта му. Библиотеката на Мелън, в която се намира нейната колекция от редки книги, ръкописи, творби на изкуството и други неща, свързани с нейните хобита, е една от най-големите съкровищници за информация, свързана с градинарството, и се посещава от учени от цял свят. Г-жа Мелън е била известна и с изключителния си вкус както към модата, така и към декорацията. За нейния гардероб се грижел испанският дизайнер Кристобал Баленсиага. След това френският дизайнер Юбер де Живанши поема щафетата. В колекцията й от предмети на изкуството има картина на Марк Ротко, за която се смята, че струва $125 млн. Мелън и нейният съпруг Пол подкрепяли множество филантропски каузи, но били известни и с това, че обичали да се наслаждават на живота. Те имали жилища в Антигуа, Париж, Ню Йорк, Вашингтон, Нантъкет и Кейп Код, както и собствена писта за техния частен самолет. Били приятели с кралица Елизабет и принц Чарлз. Дори и когато наближавала 100 г., Мелън практикувала метода ,,Пилатес" (за него четете на страници 40-41) всекидневно, който научава от самия Йозеф Пилатес през 50-те години на миналия век. Въпреки всичко тя никога не е търсела публичност. Мелън смятала, че името на една дама трябва да се появява във вестника три пъти за целия й живот - за нейното първо явяване в обществото, за нейния брак и за нейния некролог.