Основателят на Българското музикално общество във Вашингтон д-р Георги Лазаров почина. Това съощби посолството на България в САЩ. Д-р Лазаров беше и основател на Фондация „Св. Георги“. Възпоменателната служба ще се състои в Ruck Towson Funeral Home, на адрес: Inc., 1050 York Road, Towson, MD 21204, на 21 септември от 16:00 до 17:00 часа местно време.

„С дълбоко прискърбие научихме, че на 16 септември 2023 г. ни е напуснал д-р Георги Лазаров - скъп наш сънародник и приятел, известен хирург и филантроп, бележит член на българската общност в САЩ, основател на Фондация „Св. Георги“ и Българското музикално общество във Вашингтон, и преди всичко изключителен Човек“, посочват от дипломатическото ни представителство.

Българският посланик в САЩ Георги Панайотов и съставът на Посолството изразяват съболезнования към семейството и близките на д-р Лазаров. „Той оставя след себе си ярка следа и светъл пример за житейски път, извървян със смисъл, чест и достойнство... Дълбок поклон пред светлата му памет“, добавят от дипломатическата ни мисия.

Неговият живот е достоен за книга и може много да се изпише и каже за делата, благородството, щедростта и приноса му към този свят, българите в Балтимор и Вашингтон, американската и световна наука и медицина, казва пък неговите приятели.

Д-р Лазаров става хирург в България през 50-те години и имигрира в Америка през 1973 г. в разгара на Студената война със семейството си, носейки само по един куфар на човек. Той бързо успява да докаже способностите си като лекар и тук в Америка и става един от пионерите в хирургия на ръката въвеждайки революционата технология реимплантиране на пръсти докато работи като хирург ортопед в Union Memorial Hospital в Балтимор. Д-р Лазаров спонсорира множество статуи, посветени на жертвите на комунизма в България и основава продължилия две десетилетия музикален конкурс за уникалните български ритми в 7/8 такт в България. Изпълнявайки мечтата на живота си, през 2014 година той построява параклиса "Св. Георги" в църквата "Св. Мария" в Hunt Valley, Maryland.

Д-р Лазаров беше всеотдаен съпруг на покойната Христина Лазарова, баща на Тони Лазар, свекър на Лоис Лазар и дядо на внуците Александър и Катрин; и в последните години лоялен партньор на покойната Анна Павлова.