Почина Фил Филипов - един от най-богатите българи в САЩ. Филипов, когото наричат "Добрия диктатор" е издъхнал в дома си в Маями след боледуване в четвъртък през нощта. Филантропът Шефкет Чападжиев, който е бил на лятна почивка в България, е тръгнал по спешност за САЩ, след като е научил за кончината му. "Беше най-добрият ми приятел", каза Чападжиев, преди да се качи на самолета. Погребението на Фил ще е в понеделник. В Германия, Чикаго и родното му село Стрелча се организират събития събития, които ще отбележат живота на Фил. Освен много успешен бизнесмен от двете страни на Океана, Фил Филипов беше и един от големите дарите в българската общност. Една от големите каузи, които подкрепяше до последно беше българската църква "Св, София" в чикагското предградие Дес Плейнс. Филипов участваше и в делегацията, която представи българската общност в САЩ пред Конгреса на Илинойс преди 5 месеца.

Историята на 76-годишният Фил е много пъстра и интересна. Той е определян за “най-мразения шеф в Германия”, емигрант и щастлив съпруг. Той дели времето си между Америка и останалия свят. Вероятно е най-богатият българин в САЩ. BREAKING: Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ Фил Филипов е едва на 17 г., когато бяга от България през 60-те години на миналия век. Но не казва, че е заради комунизма. “Ние бяхме на по 17 години, никой не е бил политически. Аз избягах, защото на Запад имаше и коли, и жени, и други работи, които не ни позволяваха в този режим”, откровен е той. Минава през лагер в Гърция и после отива в Чикаго, където среща Шефкет Чападжиев – един от най-успешните български имигранти в Америка. “Той дойде с 3 други момчета. И още като се запознахме, той беше на 17-18 години – много млад, си дадох сметка, че това момче рано или късно ще бъде нещо със сигурност”, казва Чапата, който беше сред гостите на Фил в “Белажио”.

Чападжиев се оказва прав.

10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина.

Фил Филипов има заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България.

BREAKING: Почина Фил Филипов – един от най-богатите българи в САЩ

Генералният консул на България в Чикаго: Говореше с любов за България и съпругата си