Британският финансист Джейкъб Ротшилд, виден член на банковата империя Ротшилд и филантроп, почина на 87-годишна възраст, съобщи семейството му.

"Нашият баща Джейкъб беше забележително присъствие в живота на много хора, изключително успешен финансист, защитник на изкуството и културата", се казва в изявление на семейството.

В него се отбелязва, че той също така е бил "отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителни каузи в Израел и еврейската култура, запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо". В изявлението не се посочва кога е починал.

Ротшилд е роден през 1936 г. в Бъркшир, западно от Лондон, като най-голям син на Виктор Ротшилд, британски учен, разузнавач и петролен мениджър, съветвал както консервативните, така и лейбъристките правителства.

Джейкъб Ротшилд, член на горната камара на лордовете в британския парламент между 1991 и 1999 г., започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons.

Той напуска, за да стане съосновател на J. Rothschild Assurance Group, сега St James's Place, която се превръща в един от най-големите мениджъри на фондове и богатства в Европа, контролирайки активи на стойност над 155 млрд. паунда.

Той използва състоянието си, за да финансира близки до сърцето му въпроси, включително еврейски каузи, образование и изкуство.

Бил е председател на попечителите на Националната галерия, а любовта му към изкуството се простирала до това да следи за портрети на художниците Лусиан Фройд и Дейвид Хокни.

Той е женен за съпругата си Серена, която умира през 2019 г., и има четири деца - Хана, Бет, Емили и Нат.