Почина съветският и руски политик Николай Рижков. Той беше на 94 години. В края на 80-те и началото на 90-те години Рижков е един от инициаторите и активен пропагандатор на реформите на Михаил Горбачов.

В периода 1985-1991 г. той е председател на Съвета на министрите на СССР, член на Политбюро на ЦК на КПСС, подкрепя курса на Горбачов за създаване на "пазарен социализъм" при запазване на планово управляваната икономика.

По това време в СССР се провеждат важни реформи, включително в икономическата сфера, които полагат основите на бъдещите пазарни отношения (законодателство за държавните предприятия, за кооперирането и др.), но политиката на кабинета на Рижков е непоследователна и в края на 80-те години страната е засегната от мащабна социално-икономическа криза.

Рижков оглавява щаба за ликвидиране на последствията от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, координира работата по ликвидиране на последствията от земетресението в град Спитак в Армения.

През 1991 г. се кандидатира за президент на РСФСР и се нарежда на второ място, като губи от Борис Елцин. След неговата оставка и пенсиониране Рижков продължава политическата си кариера. В периода 1995-2003 г. е депутат в Държавната дума на Русия, а след това в продължение на 20 години е сенатор в Съвета на федерацията от Белгородска област. След руското анексиране на Крим политикът е подложен на западни санкции.