Бившата първа дама на САЩ и съпруга на Джими Картър Розалин Картър почина в неделя на 96-годишна възраст. Розалин работи цял живот за реформата и борбата за по-добро лечение на психичните заболявания, съобщават от Центъра „Картър“. Бившата първа дама е починала в дома си в Плейнс, Джорджия.

„Розалин беше мой партньор във всичко, което някога съм постигнал“, каза нейният съпруг, бившият президент Джими Картър. „Тя беше до мен и ми даваше съвети, когато имах нужда. Докато Розалин беше жива, винаги знаех, че някой ме обича и подкрепя“, допълва той.

Съпругата на бившия американски президент Джими Картър беше поставена под специални грижи само преди два дни в дома си в южния щат Джорджия. По данни на Центъра "Картър" 96-годишната бивша Първа дама е била диагностицирана с деменция през май.

Сега тя е "влязла в хоспис в дома си. Тя и президентът Картър прекарват времето си един с друг и със семейството си", каза в кратко изявление тогава внукът им Джейсън Картър.

През февруари тази година семейството обяви, че Джими Картър, който сега е на 99 години, е със специални грижи в дома си в Плейнс, Джорджия - същата скромна къща, в която той и Розалин живеят от 60-те години на миналия век. След това президентът демократ с един мандат изненада мнозина, като продължи да приема посещения, да получава новини за хуманитарната дейност на Центъра "Картър" и дори да се наслаждава често на сладолед, според семейството му.

Семейство Картър сключва брак през 1946 г. и държи няколко рекорда за дълголетие в американската политика: най-дълго женената президентска двойка, а за Джими Картър - най-възрастният жив президент в историята на САЩ.

През 60-те и 70-те години на ХХ век Картър работи като щатски сенатор и губернатор на Джорджия, преди да бъде избран през 1976 г. за президент. През 1980 г. той губи кандидатурата си за преизбиране от републиканеца Роналд Рейгън.

Въпреки това репутацията му е широко призната като нараснала през годините, тъй като двамата с Розалин са работили за правата на човека, демокрацията и здравеопазването по целия свят - като същевременно са поддържали изключително скромен публичен образ.