Търсенето на пътувания до Европа достигна рекордни стойности през изминалото лято, което доведе до впечатляващи цени на самолетните билети от над $1,500. Тези дни вече отминаха, а цените са на по-малко от 1/3 от летните стойности, пише търсачката за полети Thrifty Traveller Premium.

Те отбелязват, че цените на трансатлантическите маршрути падат до $400 (а понякога дори $300) през зимата и вероятно ще се задържат такива и през пролетта на 2024 г. 

„Почти всички над 200 летища в САЩ и Канада, с които работим, предлагат полети до Европа на цени под $499, дори до популярни дестинации като Лондон, Париж и Рим“, отбелязват от Thrifty Traveller Premium. 

Евтините билети са за трите основни превозвачи в САЩ – American, Delta и United, както и за техните европейски партньори. „Така че, ако сте обмисляли пътуване до Европа, време е да действате: трудно ще намерите по-добри цени от сегашните“, съветват експертите.

Най-добрите оферти са за Италия, отбелязват от Thrifty Traveller Premium. Евтини двупосочни билети могат да бъдат закупени не само за Рим и Милано, но за Флоренция и Болоня. 

Тази есен и Delta, и American обявиха и нови маршрути до Неапол от следващата година. 

Междувременно пътуването до Испания също ще струва под $500, а понякога дори под $400 за отиване и връщане, независимо дали искате да отидете до Барселона или Мадрид. 

Дори градове, които обикновено имат по-високи цени за Европа, като Минеаполис, Атланта и Сан Франциско също вече са в крак с тази скорошна тенденция. Това включва някои много по-евтини директни тарифи на Delta за полети до Париж – „Шарл дьо Гол“ и Амстердам до пролетта на 2024 г.

Евтино ще се пътува и до Балканите

Доскоро двупосочен билет до Атина се намираше изключително трудно на цена под 1,000 долара. Сега билетите струват наполовина. 

Пътуването до турския мегаполис Истанбул, където кацат и много българи, прибиращи се в Родината, също поевтинява.

Падат и цените на полетите до Хърватия. Независимо откъде летите: малкото градче Хибинг, Минесота, Грийт Фолс, Монтана, Паско, Вашингтон или Талахаси,

Флорида, може да намерите двупосочен билет за $567.

Какво е по-добре от евтин полет до Европа?

Евтин полет до Европа в предната част на самолета – или може би почти безплатен, резервиран с точки и мили. Въпреки че цените на полетите до Европа спадат, напоследък се наблюдава и сериозно възраждане на евтините полети в бизнес класа и в първокласни кабини. 

Апартаментите от бизнес класа Mint на JetBlue могат да бъдат използвани по новите маршрути до Дъблин (DUB) и Единбург (EDI) през следващата година.


В крайна сметка това е новината, която пътниците чакаха. След няколко месеца на скъпи трансатлантически пътувания, цените на полетите в Европа падат до стойности, които не са виждани от години. 

Заради ниските цени пък авиокомпаниите очакват повишен интерес и планират да осъществяват по над

600 редовни пътнически трансатлантически полета на ден 

през следващото лято.

Анализ на Cirium изчислява, че в 10 дни през юни, юли и август ще има толкова, като максимума – 601 – само два пъти: на 29 юни и 3 август. Въз основа на графиците, изпратени от превозвачите до Cirium, 600 или повече ежедневни полета САЩ – Европа ще има през летните съботи. 


Първата такава дата се очаква да бъде на 8 юни, след това 15, 22, 29, 6, 13, 20, 27, 3 август и 10 август.

Над 500 полета дневно за първи път бяха постигнати на 31 юли 2016 г. (503), но пандемията очевидно забави по-нататъшния растеж. Сега броят им отново се увеличава значително. За десетте летни съботи се очакват над 6,002 заминавания за Европа, което бележи ръст с +8,2% спрямо същите дати през 2019 г. и +7,8% спрямо 2023 г. 

Ако разгледаме датата 29 юни, първата от двете, на които се очакват 601 трансатлантически полета дневно. През 2019 г. същата събота е имала 554 полета, нараствайки само с един до 555 на най-близката приложима дата през 2023 г. С други думи, през 2024 г. се очакват допълнителни 46 полета на този ден. 

Най-много маршрути се очаква да изпълни United. Въпреки това, само три излитания го делят от втория в списъка, Delta. Всички американски оператори общо пък ще изпълнят 44% от директните полети от и до Европа. 
Освен тях маршрутите ще се изпълняват и от европейските авиокомпании British Airways, Lufthansa, Air France, Virgin Atlantic, Icelandair, Aer Lingus и Turkish Airlines.

Нямате билет за Коледа? Може би изпуснахте най-доброто време за купуването му

Най-доброто време да резервирате полетите си за Коледа през 2023 г. е било около 71 дни преди деня на заминаване, показа анализ на Google Flights, базирайки се на неговите исторически данни за полети в САЩ. Това означава, че е трябвало да купите билет между 13 октомври и 15 октомври, за да вземете най-добрите сделки за пътуване между 23 декември и 25 декември. 

Google Flights анализира средните цени на билетите между 2018 г. и 2023 г. за най-търсените 4,000 полета в САЩ. Най-доброто време за резервиране на полети САЩ – Европа пък е било с ден по-рано или 72 дни преди заминаването, казаха от компанията. 

Тези оценки са голяма промяна спрямо препоръките на Google през 2022 г., когато беше изчислено, че най-доброто време за резервиране на коледни полети е 22 дни преди заминаването. Тогава беше пресметнато още, че билетите за трансатлантическите маршрути трябва да бъдат закупени 50 дни предварително.

KLM може да съкрати над 1,000 полета за САЩ

Планът на холандското правителство за намаляване на капацитета на летище „Схипхол“ в Амстердам може да накара KLM Royal Dutch Airline да загуби повече от хиляда полета до Съединените щати, според източници от авиокомпанията. 

Това съкращаване вече доведе до загуба на 1,135 слота на американски превозвачи в нидерландската столица. Ако KLM претърпи подобна загуба на слотове на американски летища, това ще представлява 22% от общия брой полети, извършвани от нидерландската авиокомпания. Докато в Европейската комисия тече съдебен процес срещу плановете за съкращаване, холандското Министерство на инфраструктурата продължава с намаляването на полетите на летище „Схипхол“. Този ход предизвика безпокойство от Министерството на транспорта на САЩ, което го разглежда като нарушение на договора за въздухоплаване между Нидерландия и САЩ. В момента KLM води напрегнати дискусии с министерството, очаквайки реципрочен отговор от Съединените щати. 

Министърът на инфраструктурата Марк Харбърс вече изрази готовност да поеме риска KLM да загуби някои полети. Авиокомпанията обаче подчертава значението на трансатлантическото си сътрудничество с Delta, Air France и Virgin Atlantic, заявявайки, че принудителното съкращаване може да има пагубни последици за нея и за жизненоважната мрежа, свързваща Нидерландия с останалия свят.