Побой, насилие, принудителни аборти - това представлява животът в Севернокорейските затвори.

Йонг-джу е една от над 200-те души,

които са допринесли за подробното разследване на „Korea Future“ за нарушенията на международното право в системата на затворите в Северна Корея. Организацията с нестопанска цел е идентифицирала 597 извършители, свързани с 5181 нарушения на човешките права, извършени срещу 785 затворници в 148 наказателни заведения. Доказателствата са събрани и съхранени в база данни с надеждата, че един ден отговорните лица ще бъдат изправени пред съда.

Северна Корея винаги е отричала твърденията за нарушения на правата на човека. Би Би Си се опитала да се свърже с представител на Северна Корея, за да отговори на това разследване, но не е получила отговор.

Съдиректорът на "Korea Future" в Сеул Суйон Ю заяви пред Би Би Си, че затворническата система и насилието в нея се използват за "натиск върху населението от 25 милиона души".

"Във всяко наше интервю ставаме свидетели как това се отразява на човешкия живот. Един от интервюираните се разплака, докато разказваше, че е станал свидетел на убийството на новородено бебе."

След като постъпва в килията си,

Ли Йонг-джу получава заповед да седне с кръстосани крака и ръце на коленете. Не и е позволено да се движи до 12 часа на ден. Леко помръдване или тих шепот към съкилийниците и се наказва сурово. Достъпът и до вода е ограничен, а за храна получава само няколко смлени царевични люспи.

"Чувствах се като животно, а не като човек", разказва тя пред Би Би Си.

Ли е прекарала часове в разпити за нещо, което много от нас приемат за даденост - да напусне страната си. През 2007 г. тя се опитва да избяга от Северна Корея, но е заловена в Китай и върната обратно. Прекарала е три месеца в центъра за задържане "Онсонг" в Северна Корея, близо до китайската граница, в очакване да бъде осъдена.

Предполага се, че затворът трябва да възпира хората да избягат от Северна Корея - явно това не е подействало нито на Йонг-джу, нито на съкилийниците и. Повечето от тях са чакали да бъдат осъдени за опит да напуснат страната.

"Надзирателят ме караше да протегна ръце, след което ме биеше по ръцете с ключодържател, докато не ставаха подути и сини. Не исках да плача от гордост. Тези надзиратели смятат онези от нас, които се опитваха да напуснат Северна Корея, за предатели“, споделя затворничката. "Можеше да чуеш как бият и други. Аз бях в трета килия, но чувах побоищата от килия 10".

В крайна сметка Йонг-джу

е осъдена на три години и половина затвор.

"Притеснявах се дали ще бъда все още жива, докато излежа присъдата си", казва тя. "Когато отидеш там, трябва да се откажеш от това да бъдеш човек, за да издържиш и да оцелееш", казва тя.

През 2007 г. друга затворничка си спомня, че побоищата в затворите на Държавна сигурност са били по-лоши.

"Бият те по бедрото с дървена пръчка. Влизаш вътре на крака, но пълзиш навън. Не можех да гледам как бият други хора, а ако си отвърнех главата, ме задължаваха да гледам. Убиват духа ти."

Сега тя изпитва удоволствие от всеки момент на щастие в новия си живот в Южна Корея.

Съдебното преследване по тези дела ще бъде трудно, но в това разследване участници са експерти от Международния наказателен съд. Преминалите през ада затворници се надяват то да ги доближи до справедливостта, за която копнеят.

Понастоящем Северна Корея

е по-изолирана от света, отколкото някога е била.

Страната се управлява от семейство Ким в продължение на три поколения, а от гражданите и се изисква да показват пълна преданост към семейството и настоящия лидер Ким Чен Ун.

Пандемията от Ковид доведе до още по-строг контрол както в страната, така и на границата. Наложени са по-строги присъди затвор за тези, които се опитват да зърнат външния свят - включително за тези, които гледат чуждестранни филми.

Моделът на насилие в системата се повтаря в затвор след затвор. Съществуват множество обвинения в изнасилване и други форми на сексуално насилие. Оцелелите също така разказват пред организацията, че са били принуждавани да правят аборти.

В един от случаите в центъра за задържане в провинция Северен Хамджон интервюираният е станал свидетел как негова съкилийничка е била принудена да направи аборт, докато е била бременна в осмия месец. Тя твърди, че бебето е оцеляло, но е било удавено в басейн с вода.