„Казармата, казармата липсва“. Тази фраза се чува на почти всяка сбирка, предимно в компанията на подпийнали мъже, в която се обсъжда как „младото поколение на става за нищо“. Е, господа, може да сте доволни.
Казармата все още няма да се завърне, но за сметка на това от следващата учебна 2023/2024 година има предложение в училищата ще се въведе задължително военно обучение. 

Засега само в два класа – 10-и и 11-и, като те ще имат по 5 часа. Това предвижда проект на наредба за обучение на български граждани за защита на отечеството, публикувана за обществено обсъждане.

Военното обучение ще се провежда в часа на класа. То ще започва след 1 декември на съответната учебна година и ще продължава до края й. Обучението на учениците ще се провежда в присъствието на класния ръководител, военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които са преминали специална подготовка за работа с ученици.

Програмата за учениците от 10-и клас предвижда те да усвоят основни знания и умения като 

оказване на помощ на населението 

от въоръжените сили при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм, а също и защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

В програмата на 11-и клас пък е предвидено да се изучава историята и настоящето на въоръжените сили на България, техните мисии и задачи, както и участието им в операции и мисии извън територията на страната. Освен това те ще учат и за същността, целите и задачите на резерва, ще се запознаят с въоръжението, екипировка на военните и начина за прием на военна служба и на служба в резерва.

Новината предизвика множество критики в социалните мрежи, но за сметка на това Синдикатът на българските учители (СБУ) подкрепи идеята.

„В момента на 59 места в света има локални войни и ние трябва да се подготвим, трябва да се подготвим и за климатичните промени”, коментира председателят на СБУ Янка Такева.

По думите й в света все нещо се случва, включително и очакването на нови пандемии, така че всички хора, не само младите, но и възрастните, трябва да имат тези компетенции.

„Важно е училището да е близко до живота. Тази тема е доста практична и стойностна.“

Това пък смята Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в столицата.

„Имали сме подобни практики 

преди пандемията. Ученици бяха посещавани от различни военни служители, които много достолепно представяха историята и даваха практически насоки, които биха могли да бъдат полезни на подрастващите. Вероятно сега ще бъде аналогично“, обясни Стаматов. Според него е съвсем нормално и положително, с оглед на много фактори, да има подобно обучение.

„Единият фактор е, че военното обучение винаги е носело със себе си отпечатък на добра организираност и възможност всеки един човек да се чувства малко по-отговорен към това, което прави, независимо дали е момче или момиче“, обясни той.

„Втората причина е ситуацията, която има в близост до нас, в Турция и Украйна. Ние не сме никак далече от подобни кризисни ситуации, които промениха облика на нашите съседи сериозно“, допълни директорът на 119-о СУ.

По думите му дори да се върнем малко по-назад във времето, в Карлово, това също е една кризисна ситуация, в която отговорността и бързата адекватност с много сериозна поведенческа дисциплина на хората, може да помогне на всички, за да се спасят по-бързо от една кризисна ситуация.

На въпрос как приемат учениците новината за въвеждането на военно обучение в училище, той беше категоричен, че децата са по-различни от възрастните и приемат такива промени в учебния план с усмивка и шеги.

Това е поредният опит на правителството да се опита да вкара темата за задължителното военно обучение за българските граждани.

В Конституционния съд вече е внесено искане, с което се иска тълкуване на текстове от Конституцията и възможността да бъдат привиквани задължително на военни сборове гражданите със статут на запасни (такива, които имат някаква форма на военна подготовка – висше военно образование или са били в казармата).

По-организацията на наредбата активно участие имат структурите на Министерството на отбраната и структурите на Образователното министерство ще са задължени да координират всички дейности по изпълнението на тази наредба.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Русия вече върна военното обучение

Русия вече официално въведе основно военно обучение в училищата. За разлика от България обаче, страната се намира официално във война и това не е нещо изненадващо.

Първите уроци ще започнат през следващата година, съобщи руският министър на образованието Сергей Кравцов.

В началото на 90-те години на миналия век подобно обучение е премахнато от училищната програма.

„Курсът ще бъде в учебните заведения още от следващата година. Сега той е на ниво подготовка. След това ще бъде тестван и догодина училищата ще могат да го използват в работата си“, каза още Кравцов.

Има предложение училищата, които нямат подходящи учители, да набират персонал от „граждани, които преди това са служили по договор на офицерски длъжности, като предимство имат военнослужещите, които са били и на бойното поле“.

Разработва се и отделен курс по начална военна подготовка в училищата и колежите „в рамките на 35 часа на седмица“.

Ако курсът отнеме 35 ч., заедно с уроците по „Да поговорим за важното“, свързани с войната, ще заемат до 6% от средната годишна учебна натовареност.
Уроците „Да поговорим за важното“, в които учениците трябва да научат за патриотизма и целта на войната в Украйна, се появиха в учебната програма едновременно със задължителното издигане на знамето преди началото на учебните занятия тази година.

Включването на разкази за „специалната операция“ – както я наричат в Русия, в учебните часове – предизвика скандал. Това наложи премахване на препратките към войната с Украйна в официалните учебни материали. Въпреки това Кравцов настоява, че децата все пак ще бъдат информирани за „специалната операция“.

Темата ще е разделена на уроци през цялата година.