Респираторните болести са могъщ убиец, сравнени със сериозни заболявания като СПИН, малария и стомашни разстройства. 3.5 млн. души в света умират от тях годишно, а пневмонията е на пето място като причина за смърт. Миналата седмица УНИЦЕФ, детският фонд на ООН, влиятелната неправителствена организация „Спасете децата“ и четири други здравни агенции призоваха правителствата по света да засилят усилията си за разширяване на ваксинирането и подобряването на лечението на пневмонията. Призивът беше отправен, след като международен доклад обяви, че всяка година над 800 000 деца умират от пневмония, което прави по едно дете на 39 секунди. Авторите на изследването определят заболяването като „забравената епидемия“ и настояват за засилване на инвестициите във ваксини, здравни услуги и нови лекарства. „Въпреки че пневмонията е предотвратимо, лечимо и лесно за диагностициране заболяване, то остава най-големият убиец на малки деца и възрастни хора, което е шокиращо“, заяви главният изпълнителен директор на Глобалния алианс за ваксинации и имунизации (GAVI) Сет Бъркли. Пневмонията е белодробно заболяване, причинявано от бактерии, вируси или гъбични инфекции. То може да бъде предотвратено чрез ваксини и е лечимо с антибиотици, а в по-тежките случаи с кислородно лечение, но достъпът на бедните страни до медикаменти е ограничен. Повече от половината деца, които са починали от пневмония миналата година, преди да навършат двегодишна възраст, са от Нигерия, Индия, Пакистан, Демократична република Конго и Етиопия.

Милиони деца умират в очакване на ваксини
достъпни антибиотици и рутинно кислородно лечение. Това е забравена световна епидемия, която изисква спешен международен отговор“, коментира изпълнителният директор на „Спасете децата“ Кевин Уоткинс. При млади пациенти в добро общо състояние пневмонията може да протече безсимптомно. Но при хора в напреднала възраст, особено с хронични заболявания, може да предизвика дори тежка дихателна недостатъчност и фатален изход. Заболяването е опасно, защото нарушава нормалния процес на дишане. Започва с внезапно втрисане, висока температура, изпотяване, задух, учестено дишане, стягане, бодежи в гърдите, кашлица, безапетитие. Възможно е обаче тези симптоми да липсват и така да се отложи уточняването на диагнозата. Като усложнение от пневмония може да се получи
септично разнасяне на причинителя
в други части на организма, възпаление на плеврата, токсична сърдечна недостатъчност, дихателна, чернодробна или бъбречна недостатъчност. Затова лечението включва общи мерки като подходящ хранителен режим, задължително почивка, прием на повече течности, както и медикаменти за сваляне на температурата и такива против кашлица. Редовното дентално почистване осигурява не само хубава усмивка, но и добро здраве на белите дробове. Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че редовното дентално почистване може да намали риска от пневмония, понижавайки нивата на бактериите, които я предизвикват. Всяка година близо
1 милион души в САЩ развиват пневмония
Тя е по-често срещана сред възрастните хора и засегнатите от белодробни болести и СПИН. В рамките на изследване учени анализирали медицински данни за над 26 000 души. Установено било, че хората, които никога не са посещавали стоматологичен кабинет, са с 68% по-голям риск от бактериална пневмония в сравнение с онези, които минават стоматологичен преглед два пъти годишно. Резултатите от изследването бяха представени на среща на експерти по инфекциозни болести в Ню Орлиънс. „Съществува връзка между оралното здраве и пневмонията“, заяви ръководителката на изследването д-р Мишел Дол от Вирджинския университет. Тя отбеляза, че в устата винаги има бактерии, но редовните дентални грижи могат да ограничат количеството им. „Изследването ни потвърждава, че оралното здраве е свързано с това на целия организъм и че е важно денталните грижи да са част от рутинните превантивни здравни грижи“, заключи д-р Дол.

Как да се предпазим

[caption id="attachment_77594" align="alignleft" width="300"] Ваксинацията е най-добрият начин за намаляване на риска от пневмония[/caption] Пневмонията най-често възниква след настинка, грип или инфекция на горните дихателни пътища. Затова е добре, особено за пациентите от рисковата група, да се ваксинират против грип. Това трябва да става с настъпването на есента – октомври или ноември, тъй като организмът има нужда от 20-30 дни, за да изгради антитела. Тази мярка е препоръчителна и за ученици, и за хора, които работят в големи колективи. Ваксината ще ги предпази от чести инфекции на горните дихателни пътища и ако се разболеят от грип – ще го прекарат по-леко.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри на 19 август нов антибиотик - Xenleta. „Това ново лекарство предоставя друга възможност за лечение на пациенти с придобита в общността бактериална пневмония, което е сериозно заболяване“, казва Ед Кокс, директор на офиса за антимикробните продукти към FDA. „За овладяването на това сериозно заболяване е важно лекарите и пациентите да имат възможности за лечение. Това одобрение засилва постоянния ни ангажимент за справяне с лечението на инфекциозни заболявания, като улеснява разработването на нови антибиотици“, казва д-р Кокс.