сн. Юлиян Тричков

Раздорите между Реформаторския блок (РБ) и „Демократи за силна България" (ДСБ) заради президентската кандидатура отказаха Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат. Чашата преля миналия четвъртък, когато Радан Кънев, гражданската квота в РБ Гроздан Караджов и Иван Иванов и представители на БЗНС и НПСД отправиха покана за среща с Бойко Борисов, за да издигнат заедно с ГЕРБ кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат. От управляващата партия отрязаха мераците им, а в петък от СДС обвиниха ДСБ, че има свои политически планове, различни от тези на РБ.

По-късно Росен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Той призова политиците да оставят тънките сметки за вота за есента, да подкрепят съдебната реформа и да не изпускат посоката на европейското развитие на България. „Това, че няма да се кандидатирам за държавен глава, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте да правя политическа партия или да съм член на някоя", обясни Плевнелиев.

Решението на държавния глава предизвика разнопосочни мнения в НС. С номинацията на Плевнелиев, която обявиха част от партиите в РБ, се опитахме да се предпазим от издигането на Ирина Бокова, защото получихме информация, че тя е обсъждана като евентуален кандидат на ГЕРБ за президент, оправда се Гроздан Караджов от РБ.

„Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат. Причините в отказа му трябва търсим в ДСБ, които забиха нож в гърба му. Нека да търсим възможната причина в единствените разрушители на дясното през годините на прехода. Това е ДСБ в лицето на техния председател и всички членове на партията, които се изказваха през последните дни", заяви Цветан Цветанов. „Никога, по никакъв начин името на Ирина Бокова не е обсъждано в ГЕРБ, както и евентуална подкрепа към нея. Уморихме се от неверните твърдения на ДСБ. Сега чувам за евентуална номинация на Ирина Бокова. Тя е нашият много достоен политик, който оглавява ЮНЕСКО", подчерта Цветанов.

Съжалявам, че ДСБ го отказаха от втори мандат, заяви Найден Зеленогорски. Той определи като поредната лъжа и интрига слуха, че Бокова щяла да е номинацията на ГЕРБ за „Дондуков" 2. „Гроздан Караджов представлява само себе си. Нашето предложение е РБ да предложат да има обща кандидатура на управляващото мнозинство", обясни Зеленогорски.

Добрата новина е, че Плевнелиев няма да ни досаждa пак с президентската си кампания, коментира Валери Симеонов. По думите му президентът явно не е получил подкрепа от ДПС, за която така усилено е работил. „Да не забравяме сериозната инвестиция, която получи кръгът около Плевнелиев. Това е участието на Прокопиев и сие в мащабни проекти за ВЕИ-та, помощи от „Америка за България", припомни Симеонов.

„Решението на Росен Плевнелиев е резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори. Така поне се изяснява картината." Това подчерта  депутатът от ДПС Четин Казак.

За АБВ отказът на държавния глава за участие в президентската надпревара не е изненада. Политическият живот в страната продължава, отсече Румен Петков.

„Решението на Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат е логично. Той е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа, за да продължи да заема сегашния си пост." Това пък заяви новият председател на БСП Корнелия Нинова.