Жените в Испания вече имат право на три дни „менструален отпуск“ месечно с възможност да го удължат до пет дни, ако имат много болезнена менструация. Испания стана първата европейска държава, която даде на работниците право на платен менструален отпуск, пише „Уошингтън поуст“.

Законопроектът беше приет в средата на февруари със 185 гласа „за“, 154 „против“ и трима въздържали се. Испанският парламент прие редица закони за сексуалните и репродуктивните права.

Болките по време на менструация, или дисменорея, са често срещани. Повече от половината от жените изпитват болки в продължение на един или два дни всеки месец. При някои от тях болката е толкова силна, че те не могат да извършват нормални дейности в продължение на няколко дни.

Законодателството за менструалния отпуск обаче е оспорвано дори сред жените.

„То става все по-разпространено и поддръжниците му твърдят, че могат да постигнат напредък в равенството между половете, като нормализират менструацията", казва Мариан Беърд, професор по трудови отношения в Университета в Сидни.

"Противниците обаче се опасяват, че този вид отпуск ще засили негативните стереотипи за пола и представите за биологичен детерминизъм, което ще доведе до повече дискриминация от страна на работодателите спрямо жените", казва тя, добавяйки, че все още не е лесно да се оцени въздействието на тези политики.

Менструалният отпуск не е широко разпространен в Съединените щати, но отделни компании въвеждат такава политика, като например базираният в Лос Анджелис производител на популярно астрологично приложение и световна софтуерна компания, съобщава bTV.

В Индия приложението за доставка на храна Zomato въведе менструален отпуск през 2020 г. Австралийската компания Modibodi, производител на бельо за цикъл, стартира политика през 2021 г., предлагаща 10 дни платен отпуск годишно заради менструация и менопауза.

Ето в кои държави има менструален отпуск

Япония

Япония въвежда менструалния отпуск в трудовото законодателство през 1947 г. Законът задължава работодателите да не изискват от жените, които имат „трудни периоди“, да работят в тези дни. Учените проследяват началото на искането за такъв отпуск до стачката на кондукторките, работещи в Токийската общинска автобусна компания през 1928 г. В края на Втората световна война дебатът се разпалва отново от жени, които отчаяно търсят работа. Те установяват, че на работните места липсват подходящи санитарни помещения.

Индонезия

Индонезия е друга азиатска държава, която отрано приема политиката на менструален отпуск. Политиката, въведена през 1948 г. и реформирана през 2003 г., гласи, че работничките, изпитващи менструални болки, не са длъжни да работят през първите два дни от цикъла си.

Южна Корея

В Южна Корея член 73 от трудовото законодателство предвижда месечен „физиологичен отпуск“, съгласно който всички работнички могат да получат един ден отпуск всеки месец. През 2021 г. служител на авиокомпания Asiana е обвинен от местен съд за отказ на периодичен отпуск, поискан от стюардеси. Отхвърляйки твърдението, че служителките не са доказали дали имат менструация, съдът глобява служителя с 1790 долара.

Тайван

Член 14 от тайванския закон за равенство между половете в областта на заетостта предоставя на служителките правото да поискат един почивен ден всеки месец за периодичен отпуск с половината от редовната им заплата. Ако обаче се вземат повече от три такива отпуска в рамките на една година, допълнителните дни се броят за отпуск по болест.

Виетнам

Виетнам е друга азиатска държава, в която се отчитат дните за менструация на работничките. Трудовото законодателство на страната предвижда 30-минутна почивка за жените всеки ден от менструалния им цикъл. В реформата от 2020 г. е добавен отпуск за менструация от три дни месечно. На работничките, които решат да не ползват такъв отпуск, трябва да се плаща допълнително.

Замбия

В Африка Замбия въвежда концепцията за Ден на майката, при която работничката има право на един ден отпуск всеки месец, без да посочва причина или да изисква медицинско свидетелство.