Силният български отбор "Пирин" спечели тазгодишното издание на Коледния турнир по минифутбол, срещите от който се играха във футболната зала в комплекс „Latoff YMCA" в чикагското предградие Дес Плейнс.

В продължение на повече от два месеца турнирът противопостави едни от най-добрите отбори по минифутбол, измежду които и няколко съставени изцяло от българи.

Главен организатор на надпреварата е бившият играч на ПФК „Славия" - Петър Петров. Измежду българските отбори личаха имената освен на шампиона „Пирин", така и на „Арго", „Бодрост", „Славия" и BSCC.

След само едно равенство (срещу „Джабат") в двете групови фази на турнира „Пирин" достигна до полуфинал срещу „Каталуния", игран на 3 януари (събота). Зелените трябваше да играят без двама футболисти в лицето на Йордан Ничев и Марин Костов, докато латиноамериканците се бяха подсили стабилно с няколко класни футболисти, играещи в местните лиги на голям терен, за да могат да се противопоставят на „Пирин". Точно това се случи. След красив футбол и в двете полувремена по 20 минути двата отбора завършиха мача при резултат 4:4. По едно попадение за българския тим вкараха Мирослав Стамболийски, Стоян Трендафилов, Андон Ценов и Александър Карабелски. Така след равенство в редовното време регламентът гласеше да се изиграе едно продължение от 5 минути. В него българските момчета не оставиха шансове на противниците. Младият Николай Янев и Стоян Трендафилов с втория си гол в срещата класираха „Пирин" на финал с резултат 6:4.

На финала, който се игра след по-малко от час след полуфинала, „Пирин" срещна единствения отбор, който измъкна точка на българите - „Джабат". Мачът очаквано се изигра на високо темпо и с много силови единоборства предвид факта, че повечето футболисти на „Джабат" са афроамериканци.

Въпреки това срещата започна отлично за „Пирин" и Андон Ценов вкара за 1:0. Футболистите на „Джабат" обаче показаха характер и изравниха, а след това дори вкараха нови два гола, за да поведат с 1:3. Един от най-техничните на терена Стоян Трендафилов обаче върна един гол и намали изоставането само с едно попадение - 2:3.

Така се стигна до заключителната минута на второто полувреме, когато упоритата игра на „Пирин" се увенча с успех. Около 20 секунди преди края на срещата Стоян Стойчев изравни за 3:3 и прати двубоя в продължение. Второ поредно за българите. За съжаление този път „Джабат" се противопостави подобаващо и то завърши при резултат 3:3. Шампионът трябваше да се определи след изпълнение на дузпи. По регламент всеки тим има право да изпълни поне по три. При жребия се падна „Пирин" да изпълнява пръв и Мирослав Стамболийски се нагърби и реализира за 4:3. Последва изравняване от страна на „Джабат" за 4:4. След това Стоян Трендафилов отново изведе „зелените" напред - 5:4. Изключителна намеса на българската врата на Христо Христов, който спаси удар на играч на „Джабат", обаче почти поднесе купата на българския отбот. Решаващата трета дузпа за „Пирин" изпълни Костадин Шилев, който не сбърка за 6:4 и донесе трофея в ръцете на своите съотборници.