Ако обичате да пиете чаша вино или коктейл, преди да заспите по време на дълъг полет със самолет, може би трябва да го преосмислите това, показва ново проучване.

Според доклада, публикуван в понеделник в списание „Thorax“, серия от лабораторни експерименти откриват, че когато хората заспиват след консумация на алкохол при ниското въздушно налягане, характерно за самолетните полети, кислородът в кръвта спада до обезпокоителни нива, а сърдечната честота се увеличава дори при здрави и млади хора.

Новото изследване има за цел да накара пътниците, които обичат да пият по време на полет, да се замислят, казва съавторът на проучването д-р Ева-Мария Елменхорст, заместник на отдела за изследване на съня и човешкия фактор в Института по космическа медицина към Германския аерокосмически център в Кьолн, Германия.

Дори когато не пием, полетите могат да бъдат натоварващи за организма. Сухият въздух в салона може да причини дехидратация, а неподвижността в тесните седалки в продължение на часове понякога може да предизвика образуване на тромби в краката. На земята, налягането в кабината се настройва на такова, каквото би се получило на височина между 8 000 и 10 000 метра над морското равнище, което може да допринесе за по-ниско насищане на кръвта с кислород. Според Националния институт по здравеопазване с намаляването на въздушното налягане намалява и количеството кислород, което човек поема с всяко вдишване.

Германските учени са очаквали, че консумацията на алкохол при ниско въздушно налягане ще окаже влияние върху хората, но „бяхме изненадани да видим, че ефектът е толкова силен“, казва Елменхорст и призовава летовниците: „Моля, не пийте алкохол, докато сте в самолет.“

Макар че младите и здрави хора най-вероятно няма да изпитат сериозна вреда за сърцето си от употребата на алкохол по време на полет, при други хора „намаленото насищане с кислород заедно с увеличаването на сърдечната честота може да изостри вече съществуващи медицински проблеми“, каза Елменхорст.

„Насищането с кислород спада до доста ниски нива по време на сън“, каза тя. „Ето защо бих препоръчала да се избягва употребата на алкохол, дори когато някой е здрав“.

За целите на проучването 48 здрави възрастни на възраст между 18 и 40 години са разпределени на случаен принцип в една от две групи: Половината от тях ще отидат в лаборатория за сън, в която налягането на въздуха е на морското равнище, а другата половина ще спят във височинна камера, която имитира налягането на въздуха, намиращо се в самолетите, пътуващи на крейсерска височина. 

Дванадесет души от всяка група спят в продължение на четири часа, след като са консумирали еквивалента на две кутии бира или две чаши вино, докато другите 12 души спят, след като не са консумирали никакъв алкохол. След двудневна пауза процедурата се обръща, така че тези, които са консумирали алкохол преди да заспят, сега спят без алкохол на борда и обратното.

При хората, които са пили преди да заспят във височинната камера, насищането на кръвта с кислород е спаднало средно до 85 %, докато сърдечната им честота се е повишила, за да компенсира по-ниските нива на кислород, средно до почти 88 удара в минута. 

Това е в сравнение със спада на насищането с кислород в кръвта до 95% и повишаването на сърдечната честота до 77 удара в минута при тези, които са консумирали алкохол на морското равнище преди заспиване. 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията насищането с кислород от 95% до 100% е нормално за здрави възрастни и деца. 

Експертите твърдят, че спадането на кислородното насищане под 90% е опасно.

Под 90% би било обезпокоително, казва д-р Дипак Бхат, директор на сърдечната болница Mount Sinai Fuster в Ню Йорк.

„От години казвам на пациентите си да не пият по време на полет“, казва Бхат. „Това проучване ме прави по-уверен, за да продължавам с този съвет.“

При човек със сърдечно заболяване комбинацията от описаните в проучването ефекти може да предизвика лоши последици за сърдечносъдовата система, като инфаркт, инсулт или образуване на кръвни съсиреци, каза Бхат.

Новото проучване е „важно предвид броя на хората, които летят с международни полети, казва Мариан Пиано, професор по медицинска сестра и изследовател, който е проучвал влиянието на алкохола върху здравето на сърцето в Медицинския център на Университета Вандербилт в Нашвил. Тези по-дълги полети могат да изложат на по-голям риск хората, които пият.

„Това, което намирам за обезпокоително, е спадът в насищането с кислород“, казва Пиано. „Тя се доближаваше до много необичайно ниво, което би могло да застраши притока на кислород до тъканите на тялото.“

Особено тревожно е въздействието върху хората с хронична обструктивна белодробна болест, каза Пиано. „При тях изходните нива на насищане с кислород са по-ниски“, каза тя.

Макар че здравите млади хора вероятно не са изложени на сериозен риск, това проучване предполага, че хората с основни сърдечно-дихателни заболявания трябва „да избягват алкохола, когато летят“, каза д-р Прашант Вайшнава, кардиолог и доцент по медицина в колежа за лекари и хирурзи „Вагелос“ към Колумбийския университет в Ню Йорк.