След атентата на летището в Бургас през юли 2012 г. във вторник България отново влезе в световните новини с подобна информация. Този път, че бомба е открита в микробус на стария терминал 1 на аерогарата в София. Информацията беше съобщена от пиарката на летището Даниела Велева. Малко след нея и шефът на аеропорта Христо Щерионов съобщи, че има съмнения за взривно вещество в буса, но такова още не е открито.

Всичко започва при рутинна проверка на автомобили, които престояват повече от 12 часа на паркинга. Куче търсач надушило взривно вещество. Районът около буса е отцепен от полицията.

Към 13,30 ч. пътници теглеха пеша куфари от разклона преди аерогарата, но не можеха да се доберат до терминала. Всички се оплакваха от липсата на информация и организация.

Към 13,30 ч. бе изкъртена една от вратите на микробуса и робот започна да вади багажите от него. Първо бе изнесен куфар, последва го раница. Роботът измъкваше пакетите един по един на 10-15 минути. 

Разнопосочни изявления в следващия един час всяха смут. Първо пред медиите служител на пресцентъра на летището заяви, че има взривно устройство в микробуса. От МВР отрекоха. Към 15 ч. бомба не беше открита. Излезе и шефката на пресцентъра Любка Пелева, която направи уточнението, че има съмнения за взрив. Малко по-късно шефът на летище София Христо Щерионов съобщи, че има съмнения за взривно вещество в буса, но такова още не е открито.

След него говори шефът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов: "Бусът, за който е подаден сигнал за съмнителен багаж, е паркиран около 1 часа през нощта от чужд гражданин, който е излетял около 5 часа. Установили сме с каква регистрация е и с каква народност са гражданите, но към момента няма да давам информация." Ангелов обясни още, че при реакция на кучето и на детектора за взривни вещества обстойната проверка е задължителна.

Към 15,40 часа шефът на летището Щерионов съобщи, че всички полети от стария терминал се прехвърлят на новия. 

На аеропорта освен дежурната пожарна пристигна още една. Малко по-късно бе извършен контролиран взрив на малко пакетче. В 16,40 ч. микробусът бе изтеглен.

Екипи за противодействие на бомбения тероризъм не откриха взривно устройство на летище София, съобщи пресцентърът на МВР. Към 16,30 часа те извършиха контролирано

взривяване на част от багажа, който бе изваден от микробуса, допълниха от МВР.

На следващия ден премиерът Бойко Борисов нарече  „банда некадърници" служителите от летище София и полицията, които няколко часа държаха на нокти държавата, като пускаха съобщения за открита бомба в оставения на терминал 1 микробус. "Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената бомба", коментира  Борисов пред „24 часа". „Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крака държавата е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това", обясни премиерът. Самата пиарка, която съобщи за несъществуващия взрив, ще бъде уволнена, според източници на Нова тв.