Северна Корея заяви в четвъртък, че преустановява 5-годишно споразумение, постигнато с Южна Корея за намаляване на военното напрежение, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от АФП. Това е поредна ескалация след изстрелването на шпионски сателит от Пхенян.

„Ние ще оттеглим военните мерки за предотвратяване на военно напрежение и сблъсъци по земя, море и въздух, и ще разположим силни въоръжени сили и модерно военно оборудване в граничните райони“, заяви министерството на отбраната на въоръжения с ядрено оръжие Север. 

То информира, че "няма да бъде ограничавано" повече от споразумението от 2018 г.

Съобщението дойде, след като Югът заяви в сряда, че частично е спрял сделката и ще възобнови операциите по наблюдение по границата в отговор на успешното изстрелване на шпионски сателит от Пхенян предната вечер.

Изстрелването на сателита Malligyong-1, наблюдавано от усмихнатия севернокорейски лидер Ким Чен Ун, беше осъдено от САЩ и техните съюзници като "нагло нарушение" на санкциите на ООН. Пхенян каза, че сателитът е в орбита и Ким вече е видял кадри от американски военни бази в Гуам. Армията на Сеул каза, че сателитът е навлязъл в орбита, но предупреди, че е твърде рано да се каже дали работи.