Българската общност в Австралия създаде петиция за запазване на българската програма на радио SBS в Австралия, съобщи Novinite.

Според сънародниците ни решението на медията да спре излъчванията на български език е изключително несправедливо, неавстралийско и не в духа на мултикултурализма и единството.

Българската общност в Австралия е сравнително малка на брой, но е много активна и през годините е организирала и участвала в много мултикултурни събития и има силен отпечатък върху австралийския живот и икономика, отбелязват сънародниците ни в петицията.

Фактът, че

българската общност е разпръсната в цяла Австралия

а не е концентрирана в конкретни предградия, прави още по-важно получаването на новини и текущи събития чрез българската програма на SBS. 

"Нуждаем се от нашата SBS българска програма, за да информираме и обединим нашата общност. Предложението е дискриминационно и разделящо. Ние вярваме, че това противоречи на ценностите на SBS за приобщаване и обслужване на мултикултурни австралийци, които говорят език, различен от английски, у дома. Програмата съществува от 45 години и винаги е била представяна от професионално подготвени журналисти", пишат организаторите на петицията.

Българо-австралийската бизнес камара подкрепя и застава зад исканията на нашите сънародници в Австралия.