Далас не помни такава полицейска обсада от убийството на президента Кенеди през 1963 година

Само в рамките на седмица пет кървави драми разтърсиха Америка, а центрове на събитията бяха Минесота, Луизиана, Далас, Мичиган и Сакраменто.

Всичко започна с поредния разстрел на цветнокож от полицаи. Инцидентът стана в Минесота, където двама бели униформени застреляха 32-годишен мъж на име Филандо Кастил. Приятелката на убития разказа, че той стоял в колата си и не бил агресивен.

Тя дори заснела с телефон инцидента. Преди да бъде застрелян, Кастил казал на полицията, че има оръжие и разрешително за него. Посегнал, за да извади шофьорската си книжка, когато полицаите го убили. Дъщеричката на двойката е била на задната седалка през цялото време. Това отприщи вълна от протести, последвана от още кървави драми.

Другата смърт - на 37-годишния Антон Стърлинг от Луизиана, също бе записана на видео. Семейството и близките на Стърлинг настояха за федерално разследване с мотива, че не вярват на местната полиция.

Жестоката поредица продължи с убийства в Далас. Там снайперисти разстреляха петима полицаи и раниха седем по време на протест срещу убийството от Минесота. При полицейски проверки неизвестни лица откриха огън по органите на реда. Някои от пострадалите полицаи бяха приведени в тежко състояние.

Заради атаката бяха задържани трима души - една жена и двама мъже. Четвърти заподозрян бе обграден от полицията в гараж. Започнаха преговори той да се предаде. По време на тях той каза, че има намерение да убие и да рани още полицаи и че е поставил бомби навсякъде в гаража и в центъра на града. След това той откри огън по обсадилите го и последва 45-минутна престрелка. За да го обезвреди, полицията използва робот, който приближи до стрелеца и задейства бомба, която го уби на място. Той бе идентифициран като Мика Хавиев Джонсън, на 25 години. Бил разочарован от стрелбата по цветнокожи през последните дни и решил да отмъщава. Имал планове за много по-кървави събития, но се задействал по-рано, защото видял в протеста по улиците златна възможност да действа.

Кадри от стрелбата по полицаите по време на протеста, заснети от очевидец, бяха излъчени по Си Ен Ен. В тях се вижда един от нападателите в момента, в който започва да стреля. Човекът, заснел видеото, разказва, че нападателят екзекутирал един от полицаите, тръгнал към него, без да казва нищо. Когато полицаят паднал на земята, убиецът стрелял в него още три или четири пъти. Това бе най-смъртоносният ден за силите на реда от 11 септември 2001 г. Жителка на Далас заяви, че в града не е имало толкова голямо полицейско присъствие от убийството на президента Джон Кенеди през ноември 1963 г.

Заради твърденията на Джонсън, че в града има бомби, започна претърсване от сапьори, а полетите над Далас бяха временно ограничени. Все пак взривни устройства не бяха открити.

Кметът на Далас Майк Роулингс заяви, че загиналият е изразил намерение „да убива бели хора, особено бели полицаи". Директорът на полицията в града Дейвид Браун пък заяви, че според него четиримата са подготвяли атаката заедно. Имаше и пети заподозрян, чиято снимка бе разпространена от полицията. Той се предаде и бе установено, че няма връзка с престъплението. След като разпитът му завърши, Марк Хюс заяви пред медиите, че е получил заплахи в социалните мрежи и че се бои за живота си. След това бе установено, че той вероятно няма връзка с престъплението.

Драмата доведе до безпрецедентно прекъсване на кампаниите на двамата най-вероятни кандидати за предстоящите през ноември президентски избори. И Хилъри Клинтън, и Доналд Тръмп сметнаха за неуместно да агитират в момент, когато нацията скърби. По график Тръмп трябваше да се появи в Маями, където планираше да произнесе политическата реч „Да успеем заедно". Г-н Тръмп определи стрелбата в Далас като „координирана, предумишлена атака върху мъжете и жените, които ни осигуряват сигурността".

Г-жа Клинтън пък трябваше да се появи заедно с Джо Байдън миналия петък на предизборен митинг и благотворително събитие. „Заради трагичните събития в Далас събитието от кампанията с Джо Байдън се отлага", съобщиха от предизборния й щаб.

В тутър г-жа Клинтън написа: „Скърбя за полицаите, убити докато изпълняват свещения си дълг да охраняват мирните протестиращи, за техните семейства и за всички, които служат заедно с тях."

Убиецът Мика Джонсън е бил резервист от армията, който е служил в Афганистан в периода между ноември 2013 г. и юли 2014 г. Той е подготвял по-голяма атака срещу силите на реда, вероятно с експлозиви, заяви шефът на полицията в града Дейвид Браун, позовавайки се на откритите вещи в дома му. Вместо това стрелецът е импровизирал ловка акция за убийството на полицаи, изпратени да охраняват демонстрация в Далас. „Убедени сме, че извършителят е имал други планове", заяви Браун, добавяйки, че скорошните убийства на чернокожи в Минесота и Луизиана от страна на полицията са „задвижили" неговите планове за атака.

Той е избързал пред демонстрантите и се е спрял, когато е видял възможност да заеме „изгодна позиция", от която да стреля по полицията, заяви Браун. Полицейският шеф добави, че при претърсването на дома на Джонсън са изкарали наяве свидетелства за това, че тренирал употребата на експлозиви, като предположи, че неговата цел е била да ги използва срещу полицаи.

И докато цяла Америка оплакваше убитите, друга кървава история не й позволи да си поеме дъх. Арестант, който е воден към съдебната зала в град Сейнт Джоузеф, Мичиган, отнел оръжието на служител на реда и застрелял двама съдебни пристави, преди да бъде на свой ред убит. Шерифът на окръг Бериън Пол Бейли съобщи, че арестантът се опитал да избяга и грабнал оръжието на съпровождащия го заместник-шериф. „Той уби двама съдебни пристави и рани други двама - заместник-шерифа и цивилен. Арестантът бе застрелян от други трима съдебни пристави", разказа шериф Бейли. Той разкри и самоличността на двойния убиец. Това е 44-годишният Лари Дарнъл Гордън, бял мъж. Гордън трябвало да бъде изправен пред съда по няколко тежки обвинения, отбеляза Бейли, без да уточни какви.

Двамата убити пристави, съответно на 63 и на 61 години, били с дългогодишен стаж в правоохранителните органи. Животът на другите двама ранени е извън опасност. Заместник-шерифът е в стабилно състояние, а цивилният е бил прострелян в ръката. Бейли не даде други подробности. Не е ясно как арестантът е успял да отнеме оръжието на заместник-шерифа.

Случаят разтърси Сейнт Джоузеф, иначе спокоен град на около 160 километра североизточно от Чикаго, на фона на изнервената седмица покрай всички останали инциденти. И накрая двама полицаи застреляха чернокож в Калифорния. Инцидентът стана в град Сакраменто. Силите на реда получили информация, че по улиците на града се разхожда чернокож около 60 години. Той размахвал нож. От полицията обявиха, че са били принудени да се намесят, след като мъжът не се подчинил на разпорежданията да остави ножа.

Президентът Барак Обама и неговият вицепрезидент Джо Байдън обсъдиха с групи от правоохранителните органи как да бъдат обучавани полицаите, за да избягват насилието при конфронтации. „Афроамериканците в САЩ са спирани за проверка 30% по-често от белите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често от белите. А полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", каза г-н Обама. Стрелбата в Далас пък завари Обама в Полша, откъдето той обяви, че е ужасен. „Няма никакво оправдание за такъв пропит с омраза, преднамерен и жалък акт", заяви президентът. Той подчерта, че тези данни са основани на множество изследвания, извършвани в продължение на много години, като намекна, че расизмът под една или друга форма продължава да съществува. „Тези фатални стрелби не са изолирани инциденти. Те са симптом на по-големите предизвикателства в нашата правораздавателна система, на расовите различия, които се виждат в системата година след година и получаващата се в резултат липса на доверие между правоохранителните органи и твърде много от общностите, на които те служат", заяви държавният глава. „Признаването, че имаме сериозен проблем, по никакъв начин не влиза в противоречие с нашето уважение и признателност към огромното мнозинство полицейски служители, които всеки един ден рискуват живота си, за да ни защитят", подчерта президентът.