Пентагонът обмисля да се възползва от оставащите средства в рамките на президентските пълномощия за Украйна (PDA), макар да е несигурно дали Конгресът одобрява финансирането на попълването им, съобщи Си Ен Ен, цитирайки неназовани служители на отбраната на САЩ.

В рамките на пълномощията остават около 4 милиарда долара, инструмент, който позволява на Пентагона да изпраща помощ на Украйна от американските военни запаси. Министерството на отбраната на САЩ не желаеше да отдели оставащите средства без гаранции, че те ще бъдат попълнени чрез пакета за помощ от 60 милиарда долара, който в момента е заседнал в Конгреса. Сенатът на САЩ прие законопроекта за чуждестранна помощ, който включва 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън отказва да го подложи на гласуване в Камарата.

Забавянията вече оказаха въздействие спрямо Украйна, заплашвайки я с недостиг на боеприпаси и допринасяйки за загубата на Авдиевка, ключов град на фронтовата линия в Донецка област.

Тъй като ситуацията в Украйна става все по-критична, представители на отбраната на САЩ обмислят използването на поне част от оставащите средства, за да помогнат на Украйна да продължи борбата си срещу Русия, казаха източници на Си Ен Ен, добавяйки, че "все още не са взети решения".

Пентагона не е потвърдил публично подобни планове, вместо това настоява Камарата да приеме допълнителното финансиране. САЩ изпратиха последния си пакет от 250 милиона долара от механизма PDA миналия декември. Някои доставки продължават да постъпват в Украйна чрез друг фонд, наречен Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI).