Американският департамент по отбрана подготвя нова кампания, която ще позволи на хакери и експерти по киберсигурност да тестват системите за сигурност на Пентагона и множество държавни агенции. Кампанията е резултат от успешната кампания „Хакни Пентагона", която завърши през май т.г.

В рамките на месец всички желаещи можеха да пробват системите за сигурност на Пентагона и да получат парична награда, ако открият уязвимост. Общо са били платени 70 хил. долара. Програмата е заимствана от сходните инициативи на технологични гиганти като Facebook, Google, Twitter и др.

От американското правителство са доволни от резултатите и затова планират разширение на кампанията. В момента се разработват новите правила. Те ще позволят на всеки да търси пролуки в сигурността не само на всички сайтове на Департамента по отбрана, но и системи, мрежи и приложения. Ако са спазени всички правила, откривателите на пролуки не само няма да бъдат наказвани, но и ще бъдат поощрявани.

Освен това департаментът ще предложи допълнителни стимули и за всички компании, които са подизпълнители на различни услуги и които се съгласят също да разрешат техните системи да бъдат тествани. Преди повече от година мрежата на департамента беше хакната няколко пъти, припомня онлайн изданието Engadget. Една от атаките принуди спирането на имейл системата за известно време.