Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара. Те ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. 

В текста са предвидени общо 61 милиарда долара финансова и оръжейна помощ за украинците.

По-рано тази вечер сенаторите придвижиха законопроекта към окончателно гласуване с 80 гласа "за" срещу само 19 "против".

Лидерът на мнозинството Чък Шумър заяви, че това е победа за привържениците на демокрацията в борбата за и против помощта за Украйна, продължила 6 месеца:

"На приятелите ни в Украйна, на съюзниците ни в НАТО и Израел, на цивилните по целия свят, които се нуждаят от помощ, казваме: "Помощта идва". А на целия свят: "Не се съмнявайте, Америка ще изпълни обещанието си да бъде лидер на световната сцена и ще удържи фронта срещу автократични бандити като Владимир Путин". Преди няколко месеца Путин се обзаложи, че рано или късно американската помощ за Украйна ще спре. Днес му казваме, че залагането срещу Америка е винаги, винаги огромна грешка."