В позиция до медиите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пита премиера Николай Денков защо се отлага дерогацията на "Лукойл" и кой печели от това.

"Дали Денков не печели време за "Лукойл" и руския режим? Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво. Друго обяснение няма. И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори".

По думите му премиерът чака ротацията с ГЕРБ, за да избяга от отговорност. Пита още какви разговори са водени между Денков, началника на кабинета му Тодор Модев и представители на "Лукойл" и руската държава.

"За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва".

"Суверенът е неговият началник, а волята на суверена изразява Парламента чрез народните представители.

Голямата му изнервеност отдавам обаче на факта, че сигнализирахме с колегата от ГЕРБ Делян Добрев Главния прокурор и председателя на ДАНС по публикуваното в "Политико" международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските власти и "Лукойл", незаконен износ на горива.

Продължавам да настоявам тези действия да бъдат разследвани, на базата за основаните съмнения за корупционна схема", пише в позицията си Пеевски. 

В понеделник Пеевски ще внесе писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого от "Лукойл" са се договаряли Денков началникът на кабинета му, както и какво са се договорили:

"Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре", пише още депутатът.