сн. „Новини“

Огромната част от чуждите инвеститори в България са се сблъсквали с манталитета на фирмите на Делян Пеевски. Част от тях бяха принудени да заведат и съдебни дела. Съдебната драма, оказва се, продължава и до ден-днешен.

Загуби за над 4 милиона лева, нарастващи с по 600 хил. лева на месец от дела с „Техномаркет" (от януари т.г. със собственици Ирена Кръстева и Делян Пеевски, а от май еднолична собственост на депутата от ДПС) отчетоха от дружеството „Глориент инвестмънт", чиито акционери са международните инвеститори „Ийст Болкан пропъртис", „Ютилико имърджинг маркетс", „Нюрей", „Хелът хаус".

Тъжната статистика съвпада с юбилей - 10 години пребиваване в България, през които са построени и придобити 26 магазина в 14 BG града. Наематели на „Глориент инвестмънт" са били „Била", KFC, „Практикер". Фирмата строи и индустриален парк, отваря работни места, плаща данъци на държавата, преустройва магазинни терени, включително в заводи - на такъв парцел във Видин работи завод за текстил, стана ясно от изложението на изпълнителния директор на „Ийст Болкан" Майкъл Юлер. „Надяваме се да завършим парка, който ще донесе и стотици нови работни места", заяви той.

В същото време от началото на годината „Техномаркет" отказва да плаща наеми на магазините си, купени от „Глориент инвестмънт" още през 2006 г., за които 10 години без проблеми са плащани наеми. Аргументът на фирмата на Пеевски сега е, че продажбата била нищожна, съответно нямало смяна на собствеността и тя все си била на „Техномаркет".

В момента в различни съдилища в страната има общо 27 заведени дела - споровете са за нищожност на договорите за продажба, а съответно и за наем (от страна на „Техномаркет"), искове за освобождаване на магазини и складове и за неустойки (от страна на „Глориент"), обобщи Майкъл Юлер. Плюс поискани и наложени обезпечения. Нито един от 14-те магазина на „Техномаркет" в страната, включително централата в София, не си плаща наема.

Любопитство буди казус с магазин в Пазарджик, спорът за който е бил заведен обаче в съда в Пловдив при наличието на съд и в Пазарджик. „Адвокатите ни информираха, че това не е невъзможно, но е странно и оспорваме тази подсъдност", каза Майкъл Юлер.

Най-общо, в съдебните спорове фирмата на Пеевски твърди неадекватност на цените, несъгласие на едноличния собственик, а „Глориент" противопоставя договори, подписани от пълномощник на собственика и експертиза на оценката. Както и логичният въпрос: ако имаше нещо нередно, как така се разбра на 10-ата година.

„Твърдо сме решени да защитим законните си права и вярваме, че в тази страна, член на ЕС, съдилищата ще приемат достоверността на нашите доказателства и ще спазят върховенството на закона", декларира г-н Юлер. И допълни - нямаме пряка комуникация със собственик, директно не ни е оказван политически натиск.

На въпрос дали такъв натиск е имало индиректно и дали проблемите им са започнали с идването на Пеевски като собственик на „Техномаркет", той отговори: „Не знаем много повече от медиите. Мисля, че голяма част от това, което казвате, е точно така. Във всеки случай събитията подозрително съвпадат във времето", бе отговорът на Юлер.

Дружеството е потърсило съдействие от британския, френския, нидерландския и американския посланик в България.