Кампанията за парламентарните избори е към края си, а Институтът за развитие на публичната среда проследи текущите средства на партиите за реклама в медиите. Мониторингът включва официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Два дни преди изборите, от ИРПС представят данни за финансовите ресурси, които формациите са отделили за платено медийно присъствие. Сумите, включени в публикацията, са на база договорите, които доставчиците на медийни услуги са публикували на страниците си до 28-и септември включително.

Общата стойност на платената политическа реклама е 3 020 075 лв. (без ДДС).

В края на кампанията има сериозни размествания сред участниците, вложили най-много средства в медийния си имидж. На първо място вече са Продължаваме Промяната с 675 020 лв. Те са вложили над 480 хил. лв. за предизборна реклама само за периода 20-28-и септември. На второ място по разходи вече са Демократична България с 419 231 лв. – увеличение с 47 хил. лв. за последния период на кампанията. След тях се нарежда БСП за България с 338 193 лв., което е с 96 хил. лв. повече в сравнение с предишната справка.

Вече четвърти са ГЕРБ-СДС с 319 636 лв.

От коалицията са вложили едва около 22 хил. лв. в последната фаза на кампанията. Практиката на ГЕРБ-СДС продължава да е насочена към относително равномерно инвестиране в разнообразни медии – от големите телевизии, до печатни издания и онлайн агенции. От Възраждане пък имат двойно увеличение в разходите си за реклама спрямо данните от 20-и септември. Така партията е на пето място по разходи за медии с 310 105 лв. Те са следвани от Има такъв народ със средства в размер на 173 561 лв. В края на кампанията най-много разходи за медии са направили седемте парламентарно представени партии в размер общо на 2.04 млн. лв., което е ⅔ от всички вложени средства.

Същевременно право на медийни пакети имат 17 партии, 3 коалиции и 2 инициативни комитета.

Към тях е разпределена общата сума от 770 хил. лв., с които да финансират политическото си отразяване в медиите. Кои политически формации са успели най-ефективно да насочат средствата си за медийно отразяване предстои да видим в деня на изборите.