Пореден българин, мечтаещ за вечност, е оставил отпечатъка си на един от най-големите мостове в света, Golden Gate Bridge в Сан Франциско. На парапета на съоръжението неизвестният драскач е изчегъртал „Само Берое“. Снимката, която се появи във Facebook, е от 2014 година, но се вписва в поредицата от скандали с надписи на български върху световни паметници и обекти. Преди дни надпис „Локо 2019“, издраскан на ръка в камъка, се появи на Хеопсовата пирамида в Египет. Тя е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света. Снимка с надписа обиколи социалните мрежи в България и предизвика стотици коментари и оценки. Тя бе качена от български туристи, озовали се пред пирамидите малко след

анонимния фен на „Локо“
"Нямам нужда от популярност или подобна известност! Но истината е, че искрено се възмутих и затова го споделих", написа в социалната мрежа Мина Димитрова, която публикува фотоса. "Не може да отидеш в Египет и да не видиш пирамидите – единственото оцеляло чудо от 7-те чудеса на света! А там да се мъдри изчегъртан надпис на кирилица... Ако толкова искаш да се "увековечиш", да станеш за срам или за резил – има много начини и дращенето по световни паметници не е сред тях!!!", написа жената в профила си. В същото време Мина Димитрова призна, че тя и съпругът й тръгнали на екскурзията в Египет със специални табели с надпис „Локо София”, с които се снимали на пирамидите. „Вижда ни екскурзоводът и казва: Каква е тази табела?! Е как, да сме в крак с модата, в кавички. Тогава той каза: Изпреварили са ви. Той ми показа камък на пирамидата с издълбано „Локо 2019”.
Срам ме е от моята шегичка
Наистина ме попари”, сподели Мина. Тя и съпругът й открили надписа „Локо 2019” върху пирамидата на Хеопс на 5 януари сутринта. От фен клуба на „Локомотив Пловдив“ се съмняват в достоверността на надписа. Екскурзоводът Стефан Богданов също е от хората, публикувал срамната снимка от пирамидата на Хеопс в профила си в социалната мрежа. „През 2006 г. започнах да работя като екскурзовод в Египет. На 5 януари български турист забеляза случайно надписа. Снимах го и веднага го пуснах в личния си профил в социалните мрежи и снимката се разпространи”, каза той. Богданов обясни, че в района има камери, но не е ясно дали работят. Според него големият брой туристи, които посещават мястото, ще затрудни залавянето на крадеца. „Екскурзоводите носим отговорност за туристите. По време на екскурзията обаче те имат свободно време, в което могат да правят каквото решат. Тогава
контролът е почти невъзможен
Няма как да ги следим”, каза още Богданов. През октомври м.г. с надпис „Локо София“ осъмна Мемориалът на мира в Хирошима, Япония. За вандалската проява бяха задържани двама служители от техническия екип на Софийската опера. По-късно те бяха дисциплинарно уволнени.
„Локо“ е България“
„Българинът отива да види света. Обаче българинът иска и светът да го види“, така психоложката Ани Владимирова коментира зачестилите случаи на български надписи по света. „Ние трябва да се заявим, че присъстваме. Какво ще напишеш там, за да познае другият българин, че си бил. Нямаме национални символи, нямаме обобщаващи идеи. Това е парола – „Локо” е България“, каза още тя. „И в този смисъл – хората отиват и се познават, че тук са били българи. Просто е и е просташко. Факт!”, коментира още Владимирова. Тя допълни, че през последните години благодарение на нискотарифните компании цели агитки тръгват в чужбина за няколко дни. Така те попадат при историческите обекти.