Много руснаци се втурнаха да резервират еднопосочни билети, за да напуснат страната, докато все още могат, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на военни резервисти за войната в Украйна.

Полетите се запълниха бързо, а цените за останалите скочиха, очевидно поради опасенията, че границите на Русия може скоро да бъдат затворени или че Путин може по-късно да обяви по-широка мобилизация, която да изпрати много руснаци на фронтовата линия.

Билетите за полетите Москва-Белград, изпълнявани от Air Serbia - единственият европейски превозвач освен Turkish Airlines, който поддържа полети до Русия въпреки ембаргото на Европейския съюз върху полетите, са бързо разпродадени за следващите няколко дни, съобщи сръбският „Данас”, цитиран от BGNES.

Цената на билети от Москва до Истанбул или Дубай се покачи за минути и достигна до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа.

Отбелязва се, че се наблюдава „значително изселване на граждани“ от Русия, откакто Путин заповяда на войските си да атакуват Украйна.

След обявената частична мобилизация и „прикритата ядрена заплаха към враговете на Русия на Запад“ в социалните мрежи се появиха съобщения за нарастваща паника.

Групи на противници на войната казаха, че ограничените самолетни билети от Русия са достигнали баснословни цени поради голямото търсене и бързо са станали недостъпни.

Рускоезичните социални мрежи бяха залети със съвети как да се избегне мобилизацията или да се напусне страната.

Някои от съобщенията твърдят, че хората вече са били върнати от сухопътната граница на Русия с Грузия и че уебсайтът на руските държавни железници е бил блокиран, защото твърде много хора наведнъж са търсели билети за пътуване в чужбина.

Руските официални лица се опитаха да успокоят обществеността, като подчертаха, че призивът за мобилизация ще засегне ограничен брой хора, които отговарят на определени критерии.

https://twitter.com/flightradar24/status/1572630639655927815?fbclid=IwAR1mBcE6XaUat-jvOGxOGx-dIE-B2AnbVpuS1cWSxhdXNYh1D4QVpm0U59M

Противоречивите изявления и липсата на подробности обаче подхранват паниката.

Базираната в Сърбия група „Руснаци, беларуси, украинци и сърби заедно срещу войната“ обяви в Туитър, че до средата на октомври няма достъпни полети от Русия до Белград. Разпродадени са и полетите до Турция, Грузия или Армения, посочва групата.

„Всички руснаци, които искаха да воюват, вече са във война“, каза групата и добави, че „Никой друг не иска да отиде там!“.

Отбелязва се, че Белград е станал популярна дестинация за руснаците по време на войната и от нахлуването на Русия в Украйна през февруари „до 50 000 руснаци са избягали в Сърбия, като много от тях са започнали самостоятелен бизнес, особено в IT сектора”.

Гражданите на Русия не се нуждаят от визи, за да влязат в Сърбия. Белград не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия, а президентът на страната Александър Вучич често се хвали с приятелските си отношения с руския си колега Владимир Путин.

Независимо от това, цената на самолетния билет Москва – Белград „на черно” достигна 9 000 евро.