Възможен ли е директен полет между България и САЩ? Като обещание - да, при това то се тиражира всяка година. Като изпълнение обаче вече малцина вярват, че това ще се случи. Тези дни медиите в България отново бяха залети от поредното съобщение, че е въпрос на броени месеци да излети първият самолет, който ще отведе пътниците направо в Америка или обратно в България, без прекачване. Този път пусковият срок на мероприятието е определен за пролетта на 2015 година. А компанията, която ще извършва услугата, е българският оператор ,,Би ейч еър". Тя се похвали, че вече е получила съответния лиценз, но чакала да вземе такъв и за полети до Китай и Индия, за да започне да ги изпълнява в комплект. От компанията обаче не уточняват каква ще е съдбата на директната връзка София-САЩ, ако й бъде отказано да лети до Азия. Но пък обещават още през есента да пуснат първите реклами за продажба на билетите за Америка и обратно.

Самолетът А 330-200, с който от ,,Би ейч еър" планират да летят без междинно кацане, е вече в София и преди седмица дори направи тестови полет над града. Той е с 24 седалки в бизнес класа и с 242 в икономична. ,,Вече са получени, образно казано, около 99% от разрешителните за полети до САЩ, остават някои технически детайли, свързани със сигурността", каза изпълнителният директор на ,,Би ейч еър" Янко Иванов. Той обаче специално уточни, че откриването на полетите до САЩ са част от доста по-голям проект - линии и до различни градове в Азия и Русия.

Машината е взета на лизинг и току-що е излязла от пълно техническо обслужване, т.е. може да се каже, че е в изрядно състояние. Самолетът обаче трябва бързо да започне да лети, тъй като месечният му лизинг е много скъп. Идеята е да има полети до Чикаго и Ню Йорк четири пъти седмично. Авиокомпанията се надява да привлече и пътници от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Албания. Макар да се разчита основно на трафика на българската диаспора в Чикаго, от фирмата са изчислили, че емигрантите не са достатъчни, за да запълнят местата. На Балканите до САЩ летят само турските авиолинии. Българската авиокомпания преговаря с гръцката ,,Скай Грийс" за съвместна дейност по полетите зад океана.

,,Вече няколко години се борим с нежелание от страна на съответните отговорни инстанции в България да се развиват и далечните дестинации", отсече Иванов. Имало сериозен проблем и с Русия. Много от работещите в Министерството на транспорта са привърженици на ,по-провинциалното" развитие на летище София, за да не се превърне във възлова аерогара по подобие на тези големите европейски столици. Една от причините е да се запази градът относително чист откъм горивни изпарения. Но сигурно има и други, които остават загадка. За сметка на това пък летището в Букурещ от години се е оформило като място за прекачване и постепенно придобива важен статус в международните авиосъобщения. В момента на летищата в Бургас и Варна дневно кацат над 30 руски авиокомпании, а българските нямат право да летят до Русия. Причината е, че Москва е въвела рестрикции за чартърни компании. Затова единственият вариант е да започнат редовни линии, пък дори и редовни сезонни линии само за лятото, надява се Янко Иванов.

,,Би ейч еър" е собственост на ,,Балкан холидейз сървиз", на регистрираната в Кипър ,,Вилкания лимитед" и на Янко Иванов. ,,Балкан холидейз" пък се управлява от Радка Минева, член на надзорния съвет на Първа инвестиционна банка и съпруга на Цеко Минев, който до 2007 г. бе сред основните акционери на ПИБ с 28.97%. В интернет страницата на компанията е посочено, че тя е основана през 2001-ва от Янко Иванов и започва дейността си през януари 2002 г. с полети от София до Великобритания за нуждите на туроператора ,,Балкан холидейз", Лондон. На сайта на милионерите, който следи актуалното имеществено състояние на богатите българи, г-н Минев е отбелязан с обща стойност на активите и банковите му сметки от близо 95 милиона лева.

В миналото България разполагаше с директен самолет до Америка. Но това бе допреди 15 години, когато за последно рейса извършваше авиокомпания ,,Балкан". Преди правителството да я продаде на израелския тарикат Гад Зееви, който за броени месеци я разпродаде и доведе до фалит, тя летеше директно до Ню Йорк.