Движението по тунел "Люлин" ще бъде пуснато на 7 март. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е присъствала на инспекция на строителните дейности на транспортния тунел по бул. "Царица Йоанна"

Екип на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) посети тунел “Люлин", също е направил проверка за изпълнението на обекта.

"След като получихме множество сигнали за пропаднали шахти и лошо осветление, нашата оценка е, че това не е вярно. Вложени са много усилия и ремонтът на тунела е изпълнен много добре", написаха от центъра в профила си във Фейсбук.Според експертите пътната маркировка отговаря на нормите.

За първи път на входа на тунелите са сложени пътни знаци с променящи се съобщения. По стените на тунела има специална лента, която спомага за по-добрата ориентация на участниците в движението. Тунелното съоръжение е снабдено с видеонаблюдение, уточняват още от центъра.

Осветлението също отговаря на нормите при скорост от движение с 50 км/ч.

"Тунелът “Люлин" има модерен облик и нивата на безопасност в него са значително по-добри от преди ремонта", заключават от центъра.