Боливиец, който твърди, че се е изгубил в джунглите на Амазонка от месец, разказа, че е ял насекоми и червеи, събирал е вода в ботушите си и е пил собствената си урина, за да остане жив.

Ако бъде потвърдено, това може да направи 30-годишният Джонатан Акоста един от най-дълго оцелелите самотни хора в джунглата.

 „Помогна ми много да знам за техниките за оцеляване: трябваше да консумирам насекоми, да пия урината си, да ям червеи“, разказа той пред Unitel TV във вторник. „Бях нападнат от животни.“

Акоста беше

обявен за изчезнал от семейството си в края на януари

Той бил на лов с четирима приятели в тропическите гори на Амазонка, но се отделил от групата на 25 януари. 

Точно месец по-късно, миналата събота, той беше открит от екипи за търсене и спасяване. Акоста разказа пред Unitel, че е валяло през половината от времето, когато е бил изгубен. Той използва гумените си ботуши, за да събере колкото може дъждовна вода. Но когато валежите спират,  е принуден да пие урината си.

„Помолих Бог за дъжд“, каза Акоста. "Ако не беше валяло, нямаше да оцелея."

Дезориентиран, мъжът твърди, че е изминал около 40 километра в търсене на цивилизация, но скоро открил, че се върти в кръг. През това време той губи 17 кг от теглоти си и е изкълчил глезена си по време на изпитанието. Нощем пък бил хапан от различни насекоми и животни.

Сестра му, Миладе Акоста, разказа, че брат й „е трябвало да се бие с прасе, което е диво и опасно животно“, а наблизо дебнел тигър.

При друг известен случай в Боливия, израелският авантюрист Йоси Гинсберг оцеля три седмици в Амазонка през 1981 г., постижение, което вдъхнови филма, наречен „Джунгла“ с участието на Даниел Радклиф.

В Бразилия пилотът Антонио Сена оцеля 38 дни в джунглата след аварийно кацане през 2021 г. На следващата година двама братя на седем и девет години бяха спасени, след като прекараха 25 дни, изгубени в бразилската част на тропическите гори.