Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Софийският апелативен съд ще реши на 21 юни дали да предаде на САЩ Гергана Червенкова, която трябва да бъде съдена там за трафик на наркотици. Делото в четвъртък се отложи, тъй като съдът иска от американска страна допълнителни документи и превод на 11-та поправка на Анериканската конституция.

Освен това адвокатът ѝ Гачо Груев настоя да бъдат получени и данните от иззетите 4 компютъра при обиските на Червенкова, за да може защитата й да се запознае с това, с което разполага обвинението.

Адвокатът обясни пред журналисти, че заповедта за екстрадиция на Гергана не е поискана от Американския департамент, където се твърди, че е извършено престъплението, а от американското посолство у нас. Защитата на българката иска още уверение, че обвинителният акт срещу нея е подписан от окръжен прокурор и че ако тя бъде изпратена в САЩ, няма да бъде подложена на смъртно наказание.

Адвокат Груев заяви, че те имат претенции за 1 млн. лева към България и САЩ и ще заведат дела срещу двете държави заради случая с Червенкова. "Покрай този случай са извършени един куп нарушения, недопустимо е запорирането на адвокатски клиентски сметки, както и използването на СРС-та спрямо адвокати".

"Няма за какво да съжалявам, България ще съжалява, ако допусне такова безумие", кратко коментира обвиняемата.

Около 50 души в четвъртък протестираха в защита на Гергана. Те носеха плакат с надпис: "Зелена карта + имейл= 68 г. затвор"

Гергана Червенкова и деветима медици бяха замесени през 2012 г. в интернет афера за 13 млн. долара с болкоуспокояващи лекарства. Според полицейския бюлетин Гергана е била онлайн оператор в сайт, който изписвал лекарства - главно болкоуспокояващи, на хора без здравни осигуровки и без рецепти. Клиентите били предимно от Ню Джърси и Пенсилвания. Сред обвиняемите са шефове на аптеки, фармацевти, лекари и компютърни специалисти. Желаещите попълвали фиктивен въпросник, който се изпращал на лекари, които пък от своя страна насочвали клиента към "подходящите" аптеки.

Българката е оперирала със свой интернет сайт за изписване на лекарства без рецепта. Сайтът обаче се води на друга фирма. Червенкова е обвинена, че е прекарвала парите през сметка, закоято, според адвоката й, тя нямала спесимен.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се похвали много във връзка със случая с Червенкова и го даде пример за съвместен удар с ДЕА.