Знаехте ли, че най-дълго продаваният модел в автомобилната история е Volkswagen Kombi? Той е сглобяван в Бразилия от 1957 година, но сега производството на модела спира окончателно. За да отбележат случая, германците разкриха специалното Kombi Last Edition, което притежава двуцветен екстериор, бели гуми, затъмнени задни прозорци и специални емблеми.

,,Фолксваген Комби" бе всъщност последният хипи автомобил. През 60-те години бусчето стана символ на хипарите в техния порив към свобода.

Промяната в закона за движение в Бразилия сложи край на романтичната история на познатия и като Т2 ,,Фолксваген". Проблемът е, че след Нова година всички нови коли в Бразилия трябва да бъдат оборудвани с ABS система и две въздушни възглавници. От немската компания обявиха, че не могат да направят това, защото колата вече няма да прилича на първообраза си.

Въпреки спартанското си оборудване, слабия двигател и нефункционалната кабина ,,Фолксваген Комби" си остава един от най-обичаните в Страната на кафето. Първоначално моделът е бил означен просто като Type 2, тип 1 е костенурката. И двата използват великия 4-цилиндров босдер с въздушно охлаждане, който в началото разчита на 24 конски сили. Каросериите са разнообразни в зависимост от конкретното предназначение - бус, пикап, фургон, кемпер, товарен, пътнически и туристически версии, вършещи работа като линейки, пожарни, полицейски, общински и какви ли още не машини. В Америка бусчето е любима кола на студентите, откъдето всъщност се прехвърля към хипарите. В Европа производството му е прекратено още преди 34 години, но в Латинска Америка се запазва до наши дни. В Бразилия може да се движи дори и с алкохол в резервоара.

През 1967 година се появява второто поколение ,,Транспортер Т2". От произведените в Хановер 2,5 милиона ванчета две трети са за износ. Автомобилът вече има по-добро задно окачване, по-мощни двигатели, но пък е с въздушно охлаждане. Подвижната странична врата влиза вече в стандартния комплект.

,,Форксваген Комби" се продава в Бразилия за около 40,000 долара. Все още имате възможност да се снабдите с последните бройки. Срещу парите си ще получите още биксенонови фарове, навигационна система, автоматичен климатик, електрическа странична врата, хладилник, мултимедийни системи...