Калифорнийски съдия заяви, че искът за малтретиране на деца заради гола сцена, подаден от актьори, изиграли ролите ва влюбени във филма на Франко Дзефирели "Ромео и Жулиета" от 1968 г., ще бъде отхвърлен.

Оливия Хъси е на 15 години, а Леонард Уайтинг - на 16, когато се снимат в спечелилия "Оскар" филм по трагедията на Уилям Шекспир на холивудското студио Paramount Pictures.

Филмът включва кратка сцена в спалнята, в която се виждат задните части на Уайтинг и голите гърди на Хъси, а актьорите - и двамата вече по на 70 години - твърдят в съдебен иск, подаден през декември, че филмът е равносилен на сексуална експлоатация.

Но съдия в четвъртък уважи молбата на Paramount за отхвърляне на иска, като отхвърли аргумента, че сцената е равносилна на "детска порнография" и отбеляза, че награденият филм е попада в хипотезата за защита на свободата на словото.

"Ищците не са представили никакъв авторитет, който да показва, че филмът може да се счита за достатъчно сексуално внушаващ от законова гледна точка, за да бъде признат окончателно за незаконен", пише съдия Алисън Макензи, според Variety.

Тя постановява, че давността също е изтекла, като определя, че искът не отговаря на изискванията на калифорнийската мярка, която временно отключва искове за насилие над деца в миналото.

Variety съобщи, че по време на интервю с Хъси през 2018 г. тя е защитила голата сцена, която според нея Дзефирели е направил с вкус.

"Беше необходимо за филма", каза тя тогава пред изданието.

Но в иска, подаден през декември миналата година, се казва, че Дзефирели, който почина през 2019 г., е притиснал двойката тийнейджъри да изпълнят сцената, като им е казал, че без нея "филмът ще се провали".

В него се твърди, че първоначално режисьорът е настоявал, че няма да има истинска голота, а двамата актьори ще бъдат покрити с бельо в телесен цвят.

"Обвиняемите са постъпили непочтено и тайно са снимали голи или частично голи малолетни деца без тяхно знание, в нарушение на щатските и федералните закони, регулиращи непристойното поведение и експлоатацията на малолетни с цел печалба", се казва в иска.

В жалбата, в която се претендира за обезщетение в размер на стотици милиони долари, се посочва, че двамата изпълнители са претърпели душевни страдания и емоционален стрес и са имали само ограничен професионален успех след пускането на филма.

Адвокатът на Хъси и Уайтинг Соломон Гресен "остро осъди" решението в изявление, изпратено до АФП, и заяви, че планира в рамките на седмици да внесе исковете във федерален съд.

"Твърдо вярваме, че експлоатацията и сексуализацията на непълнолетни лица във филмовата индустрия трябва да бъде конфронтирана и юридически регламентирана, за да се защитят уязвимите лица от вреди и да се гарантира прилагането на съществуващите закони", пише той.