Оръжейницата на филмовата продукция на "Rust" Хана Гутиерес е призната за виновна за неволно убийство при фаталната стрелба по оператора Халина Хътчинс, произведена от актьора Алек Болдуин  на снимачната площадка. Съдебните заседатели заседаваха повече от два часа в сряда, преди да съобщят присъдата.

След произнасянето на присъдата съдията разпореди Гутиерес да бъде задържана под стража. Грозят я до 18 месеца затвор. Все още не е определена дата за определяне на наказанието. Съдебните заседатели я признаха за невинна в манипулиране на доказателства по делото.

На 21 октомври 2021 г. актьорът Алек Болдуин практикувал кръстосано изваждане на оръжие в църква на снимачната площадка на уестърн филма, когато револверът му Colt .45 изстрелял боен патрон и ударил Хътчинс и режисьора Джоел Соуза, който получил нараняване без опасност за живота. Хътчинс починала от загуба на кръв и смъртоносна рана в белия дроб.

Прокурорите заявиха пред съдебните заседатели, че Гутиерес "многократно" не е успяла да поддържа изрядна безопасност на огнестрелното оръжие и че нейната небрежност е довела до смъртта на Хътчинс, докато защитата контрира, че 26-годишната жена е "удобно жертвено агне" по време на заключителните аргументи в процеса в сряда.

По време на двуседмичния процес в Санта Фе, Ню Мексико, прокурорите представиха доказателства, които според тях показват, че Гутиерес е отговорна за внасянето на шест бойни патрона на снимачната площадка и не ги е открила 12 дни преди смъртоносната стрелба, като не е изпълнила стандартните за индустрията практики за безопасност. Обвинението посочи, че не твърди, че Гутиерес нарочно е донесла истински патрон на снимачната площадка, а че е била небрежна и невнимателна.

Адвокатът на защитата Джейсън Боулс заяви по време на заключителната си реч, че е имало пришпорване на правосъдието и че детективите не са провели задълбочено разследване на стрелбата. Гутиерес е бил превърнат в "удобния човек", каза той и подчерта, че тя "не е направила нещо умишлено", тъй като не е знаела, че в револвера има боен патрон. 

И на Гутиерес, и на Болдуин бяха повдигнати обвинения за неволно убийство във връзка със смъртта на Хътчинс. Съдебният процес срещу него е насрочен за юли.